ZZS varētu atbalstīt SC priekšlikumu par tautas vēlētu prezidentu

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu atbalstīt apvienības "Saskaņas centrs" (SC) rosinājumu Valsts prezidenta ievēlēšanu uzticēt tautai, norāda ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš gan ir skeptiski noskaņots par šī jautājuma veiksmīgu atrisināšanu.

Kā ziņots, SC Saeimas frakcija sagatavojusi grozījumus Satversmē, kas noteic, ka Valsts prezidentu ievēl visas tautas vēlēšanās.

ZZS frakcijas vadītājs skaidroja, ka šī jautājuma virzība kaut kādā posmā parasti apstājas. Šādā situācijā apzināti tiek meklēti dažādi iemesli, lai novilcinātu lēmuma pieņemšanu, tāpēc Brigmanis nav pārliecināts, vai ideja gūs nepieciešamā vairākuma atbalstu.

Jautāts, vai atbalsts varētu nākt no tautas vēlēta prezidenta sistēmas piekritējiem - Zatlera reformu partijas (ZRP) - politiķis atbildēja, ka viņš to nevar zināt.

Kā ziņots, ZRP līderis Valdis Zatlers uzskata, ka iniciatīvai par tautas vēlētu prezidentu ir jānobriest un tai būtu jānāk no koalīcijas.

SC deputāti ierosina Satversmes 35.pantu izteikt šādā redakcijā: "Valsts prezidents tiek ievēlēts vispārējās, vienlīdzīgās, tiešās vēlēšanās, aizklāti balsojot. Tiesības vēlēt ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Valsts prezidenta vēlēšanu kārtību nosaka ar speciālu likumu".

"Vairākums mūsu vēlētāju atbalsta ideju par prezidenta ievēlēšanu visas tautas vēlēšanās. Mēs uzmanīgi sekojam, kāds ir sabiedrības viedoklis, un zinām, ka šādai idejai ir atbalsts arī citu politisko spēku vēlētāju vidū. Tāpēc politiķiem beidzot no runām jāķeras pie darbiem - likumdošanas līmenī jāsāk nopietna diskusija par attiecīgiem grozījumiem Satversmē," saka SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

SC aicina citu frakciju deputātus ieklausīties savu vēlētāju viedoklī, kuri vēlas pārmaiņas, un atbalstīt tās priekšlikumu. "Tagad ir īstais laiks diskusijas uzsākšanai - līdz kārtējām prezidenta vēlēšanām vēl ir trīs gadi. Tāpēc Saeimai ir laiks paveikt visu nepieciešamo darbu, lai nākamo Latvijas prezidentu jau ievēlētu tauta," uzsver SC.

Latvijā

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais