Stiprinās Apvienotās Karalistes un Austrumeiropas valstu sadarbību kosmosa jomā

19.aprīlī Varšavā notiks konference Apvienotās Karalistes un Austrumeiropas sadarbības veicināšanai kosmosa izpētes jomā, kurā plānots nodibināt projekta vadības grupu.

Tajā tiks pārstāvēti Apvienotās Karalistes, Austrumeiropas, Centrāleiropas un Ziemeļeiropas pārstāvji no kosmosa nozares un akadēmiskajām institūcijām. Latviju konferencē pārstāvēs Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūta pārstāvis, projekta vadītājs Arnolds Ūbelis. Svinīgajā pieņemšanā par godu konferencei piedalīsies arī Latvijas Republikas vēstnieks Polijas Republikā Einars Semanis.

Vadības grupas mērķis būs attīstīt iniciatīvas, kas veicinās pārrobežu sadarbību un kopīgus projektus. Kopīgajai vadības grupai būs iespēja cieši sadarboties ES 7. Ietvarprogrammas un Horizon 2020 programmas, kā arī citu projektu ietvaros, lai Eiropas Savienībā uzsvērtu Apvienotās Karalistes, Austrumeiropas, Centrāleiropas un Ziemeļeiropas intereses un vajadzības pētniecības un attīstības (R&D) jomā.

Gaidāmā konference ir turpinājums 2011.gada 25. un 26.oktobrī Polijas Kosmosa izpētes centrā Varšavā notikušajai sanāksmei Apvienotās Karalistes un Austrumeiropas valstu partnerības veicināšanai Kosmosa jautājumos. Tikšanos, kurā piedalījās pārstāvji no Apvienotās Karalistes, Polijas, Igaunijas, Somijas, Latvijas un Lietuvas, organizēja Apvienotās Karalistes vēstniecības Varšavā Zinātnes un inovāciju nodaļa, Apvienotās Karalistes Kosmosa aģentūra un Kosmosa izpētes centrs. Toreiz dalībnieki identificēja sadarbības veidus nākotnē zinātnes un tehnoloģiju jomā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.