Eiropas Komisiju rosinās „Rail Baltica” infrastruktūrā ciešāk integrēt Rīgu

Latvija oficiāli vērsīsies Eiropas Komisijā, norādot uz nepieciešamību Rīgas nozīmīgākos transporta infrastruktūras objektus integrēt Eiropas platuma dzelzceļa projektā „Rail Baltica”.

Par to tika panākta vienošanās piektdien, 13. aprīlī, satiksmes ministram Aivim Ronim tiekoties ar Eiropas Komisijas nozīmēto „Rail Baltica” projekta koordinatoru Pāvelu Teličku un Eiropas Komisijas Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorāta pārstāvi Džeimsu Pondu.

Satiksmes ministrs vērsīsies Eiropas Komisijā ar vēstuli, kurā pamatota nepieciešamība pēc šāda soļa, uzsverot gan Rīgas lidostas un ostas nozīmi Baltijas jūras reģionā, gan arī faktu, ka Rīgas apkārtnē dzīvo aptuveni puse valsts iedzīvotāju. P.Telička atzina, ka, viņaprāt, Latvijai ir visas tiesības prasīt Rīgas ciešāku iekļaušanu „Rail Baltica” tīklā, kā arī plašākā Eiropas mēroga transporta infrastruktūrā, jo tas stiprinās Latvijas galvaspilsētas kā visam reģionam nozīmīgas transporta metropoles lomu. Viņš arī norādīja, ka šī projekta attīstīšana nākotnē būtu nozīmīga loģistikas un aviācijas biznesam, tai skaitā lidostai „Rīga” un aviokompānijai „airBaltic”.

Tikšanās laikā tika pārrunāts projekta tālākās izpētes finansējums no Trans-Eiropas transporta tīkla (TEN-T) līdzekļiem, kā arī praktiski veiktie soļi „Rail Baltica” virzībai, tostarp P.Telička tika informēts par triju Baltijas valstu darba grupas projekta Rail Baltica attīstīšanai tikšanās reizēs definētajiem uzdevumiem. Satiksmes ministrijas pārstāvji norādīja, ka būtiska ir Baltijas valstu kopīgā apņemšanās līdz 2015. gadam katrā no tām pabeigt detalizētu tehnisko izpētei projekta īstenošanai, savukārt kopuzņēmuma izveidi pētīt kopīgi. P.Telička atzinīgi novērtēja Latvijas redzējumu projekta līnijas būvniecības darbu organizēšanu un pēc tās izbūves arī dzelzceļa infrastruktūras pārvaldi uzticēt Baltijas valstu valdību veidotam kopuzņēmumam.

P.Telička rosināja plānošanas periodu ietvaros veicamos darbus strukturēt posmos, kā arī izrādīja ieinteresētību nākamajā tikšanās reizē praktiski iepazīties ar iespējamo dzelzceļa līnijas trasējumu Rīgā, lai labāk izprastu problemātiskos aspektus.

Kā atzina satiksmes ministrs A. Ronis, šodien pārrunātais būs nozīmīgs pamats arī viņa maijā paredzamajām sarunām ar Eiropas Savienības transporta komisāru Sīmu Kallasu.

Latvijā

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.