Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Latvijā ar kreiso ideoloģiju sevi identificē 16%; realitātē kreisi noskaņoti ir 55% iedzīvotāju

Latvijā ar kreiso ideoloģiju sevi identificē 15,5% iedzīvotāju, taču realitātē kreisi noskaņoti ir 55,1% cilvēku, liecina pēc konservatīvo ideju institūta "Populares Latvija" pasūtījuma veiktā pētījumu centra SKDS aptauja.

Saskaņā ar iedzīvotāju pašvērtējumu 23,1% uzskata, ka atrodas starp labējo un kreiso ideoloģiju. 19,1% uzskata, ka ir galēji labēji, un 17,5% domā, ka ir drīzāk labēji. 11,1% uzskata, ka ir drīzāk kreisi orientēti, un 4,4% identificē sevi ar galēji kreisajiem. 24,7% nespēja sevi skaidri identificēt ar kādu no šīm ideoloģijām.

Pētījuma laikā šiem cilvēkiem tika uzdoti 11 dažādi ar vērtīborientācijām "labējs-kreiss" saistīti jautājumi. Apkopojot atbildes, SKDS secināja, kāda ir reālā situācija ar kreiso un labējo proporcijām Latvijā - tā būtiski atšķīrās no tā, ko cilvēki domā par sevis pārstāvēto ideoloģiju.

Realitātē Latvijā ir 43,6% drīzāk kreisi orientētu cilvēku un 11,5% galēji kreisi orientētu sabiedrības pārstāvju. 39,5% nav ne kreisi, ne labēji. Drīzāk labēji orientēti ir 5,4%, un galēji labējo skaits ir pielīdzināms 0%.

"Reālie rādītāji liecina, ka nav lielas atšķirības starp latviešiem un krieviem attiecībā uz politisko orientāciju - mēs visi esam vairāk kreisi orientēti," uzsvēra Kaktiņš.