Sprūdžs piedalīsies Latvijas pašvaldību izpilddirektoru sanāksmē Aizputē

Piektdien, šā gada 13.aprīlī, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs piedalīsies Latvijas pašvaldību izpilddirektoru sanāksmē Aizputē.

Šīs sanāksmes laikā ministrs E.Sprūdžs sniegs īsu ieskatu pašvaldību izpilddirektoriem par būtiskākajiem īstenojamo aktivitāšu virzieniem Latgales reģiona attīstībai, jo veiksmīgo risinājumu ieviešana neaprobežosies tikai ar viena reģiona robežām – ieguvēji ilgtermiņā būs visi. Tāpat plānots pārrunāt aktuālus jautājumus saistībā ar pašvaldību proaktīvu atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai reģionos.

Ministrs E.Sprūdžs atzīmē: „Šobrīd nozīmīgu lomu reģionu attīstības veicināšanā un stratēģiskā apgūšanā ieņem investīciju plānošanas jautājumi pašvaldībās. Pēc 2014.gada ir jāmaina pieeja Eiropas Savienības fondu izmantošanas nosacījumos, nosakot, ka šie līdzekļi tiek izmantoti atbilstoši pašvaldību un plānošanas reģionu attīstības programmās noteiktajām prioritātēm, veicina novadu sadarbību un katrs ieguldītais lats vai eiro veicina jaunu darbavietu un uzņēmējdarbības attīstību. Pārfrāzējot – pastāvēs tie novadi, kas pārmainīsies – tie, kuros būs aktīva uzņēmējdarbība”.

Kā viens no uzņēmējdarbību kavējošies apstākļiem bieži tiek minēts nesamērīgi lielais administratīvais slogs uzņēmējiem un pašvaldībām. Jau šobrīd Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aktīvi strādā, lai samazinātu administratīvos šķēršļus un tādējādi paplašinātu pašvaldību tiesības ar uzņēmējdarbību saistītajos jautājumos.

Tikšanās laikā ministrs arī informēs klātesošos par savu redzējumu saistībā ar pašvaldību finanšu un nodokļu jautājumiem. 2012.gada 29.martā ir izveidota darba grupa pašvaldību ieņēmumu bāzes pilnveidošanai, pārskatot nodokļu sistēmu, un izstrādājot jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli. Ministrs uzsver: „Nodokļu sistēmas pārskatīšana attiecībā uz pašvaldībām varētu būt viens no instrumentiem, lai palielināt to motivāciju uzņēmējdarbības attīstīšanai savā reģionā”.

Svarīgākais