Telefonsarunas pierāda, ka "Latvenergo" vadītāji saņemtos kukuļus apgrozījuši ar vēl lielāku vērienu

Rīt portāls pietiek.com publiskos tā rīcībā nonākušo aizdomās par kukuļošanu turēto "Latvenergo" amatpersonu telefonsarunu ierakstu otro daļu. Šie ieraksti parādīs, ka naudas "atmazgāšana" caur fiktīviem darījumiem ar nekustamo īpašumu un konsultāciju pakalpojumiem acīmredzot nav bijusi vienīgais veids, kā bijušie "Latvenergo" vadītāji varētu būt apgrozījuši uzņēmuma iepirkumos saņemtos kukuļus, par ko viņus tur aizdomās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Ieraksti liecina, ka bijušie "Latvenergo" vadītāji neveiksmīgi mēģinājuši vairot oficiāli nedeklarētus ienākumus, arī spekulējot vērtspapīru tirgū.

Šie ieraksti tiks publiskoti, neraugoties uz informāciju par atsevišķu tiesībsargāšanas iestāžu pārstāvju aso reakciju uz ierakstu pirmās daļas publiskošanu aizvadītajā nedēļā. PIETIEK jau ir informējis par to, ka, nespējot operatīvi noskaidrot, kādā veidā tie nonākuši portāla rīcībā, KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers aizvadītajā nedēļā varētu būt pārrunājuši iespēju veikt kratīšanas PIETIEK autoru dzīvesvietās.

No avotiem Ģenerālprokuratūrā zināms, ka kā pamats iespējamām kratīšanām izskatīta iespējamība saistībā ar ierakstu noplūšanu sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 144. panta. Šis pants attiecināms uz "personas korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma tīšu pārkāpšanu", kā arī uz "tādas informācijas un programmu noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kas paredzētas lietošanai sakarā ar datu elektronisko apstrādi".

J.Strīķe, kurai kārtējā informācijas noplūde birojā ir ārkārtīgi nepatīkama, ierosinājusi nekavējoties īstenot tieši šādu variantu - vismaz sākotnēji kriminālprocesu varot ierosināt pēc šī panta un pēc tam mēģināt pārkvalificēt, kā KNAB to bieži dara. Taču šādu variantu noraidījis Ē.Kalnmeiers, kurš aizrādījis uz acīmredzamo - ka sarunas neapšaubāmi ierakstījušas valsts iestādes, nevis PIETIEK pārstāvji, līdz ar ko tiem pārmest nelikumīgu sarunu ierakstīšanu būtu pagrūti.

Oficiāli ne KNAB, ne Ģenerālprokuratūra, ne to vadība šīs ziņas ne apstiprina, ne noliedz. Tikmēr PIETIEK vēlreiz apliecina savulaik oficiālā KNAB priekšnieka vietniecei J.Strīķei adresētā vēstulē izteikto: "Ja vēlaties mēģināt nepieciešamo informāciju iegūt Jums ierastā veidā, darām Jums zināmu, ka Jums un Jums līdzīgo vajadzībām SIA "Pietiek.lv" juridiskajā adresē ir sagatavoti vairāki maisi makulatūras, kuru varat saņemt Jums ērtā laikā."