Ronis sarunā ar Francijas kolēģi uzsver Latvijas ieinteresētību Rail Baltic projektā

Trešdien, 4.aprīlī, satiksmes ministrs Aivis Ronis darba vizītes laikā Francijā, kur uzturas pēc Francijas transporta ministra Tjerī Mariāni ielūguma, iepazīstināja ar Latvijas valdības nesen apstiprināto redzējumu par Latvijas pozīciju Eiropas Savienības (ES) transporta prioritāšu kontekstā.

Vienlaikus, uzsverot Latvijas ieinteresētību Rail Baltic 2 projektā, t.sk., finanšu priekšnosacījumus un maršruta noteikšanas iespējas, kā arī Latvijas redzējumu Rietumu –Austrumu koridoru iekļaušanā ES prioritāro transporta koridoru lokā.

Francijas transporta ministrs Mariānī apliecināja, ka Francijas puse ļoti nopietni izvērtē iespējas organizēt sava militārā kontingenta reversās piegādes no Afganistānas caur Latviju.

Tāpat puses pārrunāja sadarbību aviācijas jomā. A.Ronis interesējās par Parīzes lidostas (Aéroports de Paris) operatora nesenajām investīcijām Turcijas uzņēmumā TAV Airport Holding, kas ir lielākais starptautiskās lidostas Rīga komercplatību operators.

Puses atzinīgi novērtēja nesen noslēgto savienojošo (Code-share Agreement) lidojumu līgumu starp Latvijas nacionālo aviokompāniju airBaltic un AirFrance, kas ir nozīmīgs pirmais solis abu aviokompāniju iespējamai sadarbības paplašināšanai nākotnē.

Francijas puse aktīvi interesējās par aviokompānijas airBaltic flotes atjaunošanu. Satiksmes ministrs Ronis uzsvēra, ka konkrēta lēmuma pieņemšana ir airBaltic vadības kompetencē, bet pie nosacījuma, ka tas finansiāli neietekmē airBaltic. Latvijas valdība tomēr patur tiesības izvērtēt šī darījuma pievienoto vērtību Latvijas tautsaimniecībai, t.sk., jaunu darba vietu radīšanu, kā arī iespējamu lidmašīnu apkopes un nozares speciālistu apmācību centra izveidi Latvijā.

Lai rastu abpusēju atbalstu, sarunu gaitā puses pārrunāju balsu apmaiņas iespējas transporta nozares starptautisko organizāciju ietvaros.

Vizītes ietvaros satiksmes ministram A.Ronim notika tikšanās un iepazīšanās ar pasaulē un Francijā vadošu dzelzceļa transporta infrastruktūras uzņēmuma Alstom Transport darbību, ņemot vērā tuvākajos gados gaidāmās investīcijas Latvijas dzelzceļa infrastruktūras modernizācijā, jo Latvijai šobrīd ir būtiski identificēt potenciālos sadarbības partnerus.

Satiksmes ministrs A.Ronis darba vizīti Francijā turpinās rīt, 5.aprīlī, kad paredzētas tikšanās ar Parīzes lidostas (Aéroports de Paris) un Peugeot Citroën Automobile (PSA) grupai piederošo transporta un loģistikas uzņēmumu GEFCO vadību.

Svarīgākais