Izstrādāti Lielvārdes novada domes deputātu vērtēšanas kritēriji

No šodienas Lielvārdes novada domes deputātu darbs tiks vērtēts pēc kritērijiem, kurus izstrādājusi jaundibinātā Bērnu, vecāku, jauniešu interešu aizstāvības biedrība, aģentūrai LETA pastāstīja biedrības pārstāvis Vilnis Baltais.

Vērtēšana notiks pēc septiņiem kritērijiem: tiks vērtēta deputāta komunikācija ar sabiedrību, izmantojot avīzes, televīziju, sociālos tīklus, pašvaldības mājaslapu un citus komunikācijas veidus, piemēram, deputātu pieņemšanu organizēšanu.

Biedrība vērtēs deputātu darbu komiteju, domes sēdēs, tiks vērtēts, kāda ir domes lēmumu prezentācija, iepriekšējo lēmumu izvērtēšanas efektivitāte. Biedrība vērtēs iedzīvotāju iesaisti lēmumu sagatavošanas procesā, novada iestāžu darbības pārbaudes rezultātus, kā arī ikmēneša deputāta darba atspoguļojumu. Tiks vērtētas ekspresintervijas, iedzīvotāju aptaujas.

Kā pastāstīja Baltais, vērtēšana notiks skalā līdz piecām ballēm, piešķirot attiecīgo novērtējumu katram vērtēšanas kritērijam. Vērtējumus summējot, tiks iegūts deputāta darbības novērtējums.

Katra mēneša 10.datumā sabiedrību plānots iepazīstināt ar deputātu vērtēšanas rezultātiem, izmantojot plašsaziņas līdzekļus un sociālos tīklus.

Deputātiem paredzēts piešķirt arī nominācijas - "Laimes lāča gaidītājs", "Kaut ko jau dara" un "Malacis, strādā teicami".

Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņam nav iebildumu pret Baltā aktivitātēm. Pastāvot demokrātijai, ja iedzīvotājs vēlas, viņš var vērtēt pašvaldības darbu pēc saviem kritērijiem.

Tāpat pašvaldības deputāti savu darbu vērtējot regulāri, tiekoties un pārrunājot. "Lai darbojas, cik likumdošana viņam atļauj," par Baltā aktivitātēm teica Balodis.

LETA jau ziņoja, ka Baltais šajā nedēļā piketēja pie Lielvārdes novada domes un pieprasīja novada domes priekšsēdētāja Imanta Baloža demisiju, jo novada dome tiekot vadīta antidemokrātiski.

Piketu pašvaldība atļāva, un ar piketētāju tikās novada domes priekšsēdētājs Balodis, kura demisiju Baltais pieprasīja, un divi deputāti.

Baltais ar piketa rezultātiem bija apmierināts. Kā informēja piketētājs, viņš uzskata, ka pēc šī piketa konstruktīva sadarbība ar novada pašvaldību pieaugs. "Manas intereses ir izkliedēt mītus. Mēs, iedzīvotāji, bieži vien neapzināmies, ko varam izdarīt, kā varam veicināt demokrātiju," uzskata Baltais.

Ja situāciju vērtētu no likuma burta, novada domes vadītājam savs amats būtu jāatstāj, taču Baltais atzīst, ka Lielvārdes novada pašvaldība nav sliktākā pašvaldība Latvijā. Viņš kopā ar jaundibināto biedrību "Bērnu, vecāku, jauniešu interešu aizstāvības biedrība" apņēmies vērtēt pašvaldības deputātu darbu pēc noteiktiem kritērijiem un rezultātus publiskot.

LETA jau ziņoja, ka Lielvārdes novada domes vadītājs Imants Balodis noraida Viļņa Baltā atklātā vēstulē paustos pārmetumus par pašvaldības antidemokrātisko darbu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.