Lembergs: ideju samazināt deputātu skaitu pašvaldībās noliedzu

© Kaspars Krafts, f64

„Es šo ideju samazināt deputātu skaitu pašvaldībās pilnīgi un kategoriski noliedzu. Protams, var rēķināt, uz cik iedzīvotājiem cik deputāti. Tad jāparēķina, cik Ķīnas parlamentā deputātu, izdalām uz iedzīvotāju skaitu, un skatāmies – Latvijā droši vien pat viens deputāts nesanāks,” komentējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža ideju samazināt pašvaldību deputātu uz pusi, sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Ventspilī ir 13 deputāti, un tas ir minimālais skaits. Mums ir 4 komitejas, un komiteju sastāvā nedrīkst būt vairāk par pusi deputātu, attiecīgi komitejā var būt ne vairāk kā 6 deputāti. Ja 3 no viņiem neatnāk uz komitejas sēdi, tad tā nevar notikt, un par opozīciju nevar zināt, vai viņi atnāks vai neatnāks. Manuprāt, Ventspilī 13 deputāti ir optimāls skaits. Varētu būt arī 15,” norādīja Lembergs.

„Ja jau vēlas paralizēt darbu, tad vajag vēlēt vienu mēru bez visādiem deputātiem. Vajadzīga taču ir sabiedrības pārstāvība – gan pēc profesijām, gan dzimumiem. Jo vairāk deputātu ievēl, jo dažādas interešu grupas ir vairāk pārstāvētas. Es, protams, saprotu, ka Rīgā nav vajadzīgi 60 deputāti. Nezinu, kādēļ viņiem ir noteikts tieši 60, bet mums ir bijuši gan 11, gan 13, bet, kad es sāku te strādāt, tad te bija pāri par 100 deputātu, vienu laiku arī ap 70, bet tas ir tāds kolhozs, ka ne galu, ne malu nevar atrast,” klāstīja pašvaldības vadītājs.

„Skatos gan, ka Sprūdžs ir izveidojis sev kādu padomi – Māris Kučinskis, Edgars Zalāns, u.c. Ja viņš viņos ieklausīsies, tad varbūt šādas muļķības ārā neleks. Tas ir šausmīgi, ka nozarē ienāk cilvēki pilnīgi no ielas, tas ir neiedomājami, kā tā var!? Iedomājaties, ka jūs aizejat pie ārsta, bet jums tūlīt aklo zarnu operēs trauku mazgātāja, kas vakar bufetē strādāja. „Ko jūs protat?” „Šeit ir nazis, šeit ir vēders, es protu griezt un uzlikt vilnas zeķei ielāpu.” Tā ir nekompetence. Šī valdība ir tik nekompetenta! Derdzas klausīties, ko viņi muld,” pauda Lembergs.