Ārlietu ministrs ar Ārpolitikas padomi uzsāk diskusiju par Latvijas prezidentūru ES

22.martā notika ārlietu ministrs Edgara Rinkēviča tikšanās ar Ārpolitikas padomes locekļiem, kuras laikā tika uzsākta diskusija par Latvijas prioritātēm 2015.gadā gaidāmajā prezidentūrā Eiropas Savienībā.

„Šī tikšanās ir iesākums plašākām sarunām un debatēm par gaidāmo prezidentūru ar mērķi iezīmēt virzienus Latvijas prioritātēm tajā,” uzsvēra E.Rinkēvičs. Ārlietu ministrs atzīmēja, ka par šiem jautājumiem visa šī gada laikā būs jādiskutē dažādos līmeņos un no dažādiem skatupunktiem, lai jau uz 2013.gada ārpolitiskajām debatēm Saeimā varētu nākt ar sākotnēju prioritāšu piedāvājumu nopietnai politiskai diskusijai.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijai savai prezidentūrai būtu jānosaka ne vairāk, kā trīs lielas prioritātes, bet šobrīd nevajadzētu steigties ar konkrētiem to formulējumiem, jo laika gaitā, kā pieredze rāda, tās var mainīties. Šobrīd svarīgi ir sākt strādāt pie tēmām un virzieniem, kuri vēlāk varētu kalpot kā atskaites punkti šo prioritāšu formulēšanai.

Nākamā tikšanās ar Ārpolitikas padomi jautājumā par prezidentūru ir paredzēta gada otrajā pusē.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais