Saeima CVK priekšsēdētāja amatā atkal ievēl Cimdaru

© F64 Photo Agency

Saeima šodien praktiski vienbalsīgi lēmusi par Arņa Cimdara ievēlēšanu Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja amatā. Tāpat ievēlēti arī septiņi komisijas locekļi - Dzintars Kusiņš, Ritvars Eglājs, Ieva Gruziņa, Kārlis Kamradzis, Aleksandrs Maļcevs, Loreta Skaburska un Sniedze Sproģe.

Visi CVK locekļi ievēlēti atklātā balsojumā, saskaņā ar parlamenta nesen pieņemtajām izmaiņām likumdošanā, kas paredz atteikšanos no aizklātajiem balsojumiem daudzi augstākā ranga amatpersonu ievēlēšanas kārtībā.

Par A. Cimdaru balsoja 77 deputāti, vienam politiķim balsojot "pret" un trim atturoties. Jāatgādina, ka A. Cimdars CVK vada jau kopš 1997. gada.

Iepriekš A.Cimdara un septiņu CVK locekļu kandidatūras guva arī Saeimas Juridiskās komisijas atbalstu. Iztaujājot katru no klātesošajiem kandidātiem, komisijas deputāti interesējās par kandidātu profesionālo pieredzi un skatījumu uz CVK turpmākā darba prioritātēm, tostarp elektroniskās balsošanas ieviešanu, vēlēšanu iecirkņu darba uzlabošanu un to, kā nepieļaut referendumu rīkošanu par Satversmei neatbilstošām likumdošanas iniciatīvām.

Likums „Par Centrālo vēlēšanu komisiju” nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido Centrālo vēlēšanu komisiju kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju. Centrālā vēlēšanu komisija nodrošina Saeimas vēlēšanu, Eiropas Parlamenta vēlēšanu, republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu, kā arī tautas nobalsošanas un likumu ierosināšanas sagatavošanu un vadīšanu.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi. CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus — Augstākā tiesa savā plēnumā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais