NA piedāvā uzlabot Vienotības izstrādātos grozījumus referendumu iniciēšanas kārtības izmaiņām

© F64 Photo Agency

Ja tiks ņemti vērā vairāki Nacionālās apvienības (NA) piedāvātie uzlabojumi, NA atbalstīs Vienotības Saeimas deputātes Ilmas Čepānes rosinātos grozījumus likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu’’, kuri paredz atteikties no vēlētāju parakstu vākšanas otrā posma, kas šobrīd tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem – šāds lēmums šodien tika pieņemts NA Saeimas frakcijas sēdē.

Šobrīd vēlētāju likumdošanas iniciatīvai paredzēta „divpakāpju procedūra”, proti, pirmajā posmā likuma ierosināšana ir privātu personu iniciatīva, ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem iesniedzot Centrālajai vēlēšanu komisijai pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu.

Parakstu vākšanas organizēšanu otrajā posmā, kurā jāsavāc 1/10 daļa vēlētāju parakstu, uzņemas valsts, visas izmaksas sedzot no valsts budžeta līdzekļiem, taču citās Eiropas valstīs šāds „otrais posms”, kurā parakstu vākšanu pilnībā uzņemtos valsts, nepastāv.

NA uzskata, ka Vienotības virzītos grozījumus var atbalstīt ar nosacījumu, ja parakstu vākšana var tikt nodrošināta bāriņtiesās visā Latvijā, turklāt neiekasējot 2 latu nodevu, kā arī, ja parakstīšanās tiek nodrošināta elektroniski. Tas ļautu pilsoņiem pašiem nākt klajā ar konstruktīvām likumdošanas iniciatīvām arī bez milzīgiem finansiāliem ieguldījumiem parakstu apliecināšanas nodrošināšanai.

NA frakcijas sēdē šodien uzklausot I.Čepānes viedokli, tika apspriesta arī iespēja izstrādāt likuma pārejas noteikumus, kas ļautu iepriekš aprakstītās parakstu vākšanas kārtības izmaiņas attiecināt jau uz šobrīd Tatjanas Ždanokas sākto parakstu vākšanu par Latvijas pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Tas nozīmētu, ka valsts šīs iniciatīvas virzīšanu referendumam apmaksātu tikai no brīža, kad par to būtu savākti 1/10 visu pilsoņu parakstu, nevis jau pēc 10 000 savāktajiem parakstiem.