Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vēlēšanu aģitācijā liegs izmantot administratīvos resursus

Gatavojot jauno priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, Saeimas deputāti vienojās, ka drastiski jāierobežo deputātu kandidātu iespējas priekšvēlēšanu laikā savu viedokli paust valsts, pašvaldību un to uzņēmumu preses izdevumos.

Izskatot likumprojektu, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti vienojās, ka šādos izdevumos būs aizliegts publicēt ne tikai deputātu vai ministru un premjerministru kandidātu intervijas, bet arī citus priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Kā negatīvs piemērs šādai aģitācijai tika piesaukta Rīgas pašvaldības atbalstītā avīze Pastnieks, kuru pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām izlaida SIA BAGGY un kurā uzkrītoši bieži dažādu pozitīvi vērtējamu notikumu gaismā tika tiražētas Rīgas domes vadības fotogrāfijas. Deputāti gan atzina, ka šis nav klasisks piemērs, jo juridiski izdevums nebija saistāms ar pašvaldību, taču administratīvo resursu izmantošanas tendenci tas ilustrējis uzskatāmi.

Lai nākotnē novērstu līdzīgas vai nepārprotamākas situācijas, deputāti likumprojektā iestrādājuši normu, kas aizliegs šādos preses izdevumos 30 dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā ievietot intervijas ar personām, kas kandidē vēlēšanās. Šie izdevumi nedrīkstēs arī publicēt materiālus, kuros pieminētās personas tiks identificētas kā deputāta, Ministru prezidenta vai ministra amata kandidāti. Pagaidām gan nav apzināts, cik valstī ir preses izdevumu, kas tiktu pakļauti topošā likuma normai.

Drukātos medijus skars arī cita jaunā likuma norma – norādei, ka kāds materiāls ir politiskā reklāma vai aģitācija, būs jābūt skaidrākai un vieglāk uztveramai. Komisijas deputāti atzīst, ka līdz šim dažos medijos bijis grūti noteikt – ir vai nav publikācija vai intervija saistāma ar vēlēšanām un kas to apmaksājis.

Likumprojektā arī paredzēts, ka administratīvo resursu izmantošana, lai realizētu priekšvēlēšanu kampaņu, ir aizliegta. Projektā precizēts, ka par administratīvo resursu izmatošanu uzskatāma valsts, pašvaldības vai uzņēmumu, kurā vairāk nekā 50% pieder valstij vai pašvaldībai, finanšu līdzekļu, kustamas un nekustamas mantas vai darbinieku izmantošana vai pakalpojumu sniegšana priekšvēlēšanu aģitācijai. Savukārt telpu piešķiršana priekšvēlēšanu aģitācijai, ievērojot likumā noteiktos ierobežojumus, par administratīvo resursu izmantošanu neuzskatīs.

Paredzēts, ka šo ierobežojumu ievērošanu uzraudzīs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Iecerēts, ka jauno likumprojektu Saeimai nodos vēl šajā parlamenta sesijā, kas beigsies nākamnedēļ, tomēr dažādo viedokļu dēļ darbs ar likuma sagatavošanu velkoties ilgāk, nekā sākotnēji iecerēts. Turklāt smagākais jautājums par maksas politisko reklāmu aizliegumu elektroniskajos medijos un to aizvietošanu ar bezmaksas raidlaikiem sabiedriskajos medijos vēl nav aizskarts.

Šim ierosinājumam jau tagad ir milzīga pretestība, jo mediji šādā veidā zaudē vērā ņemamu ienākumu iespēju.