Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vērtē vieglo auto izdevumus valsts pārvaldes iestādēs

Šodien valdībā tika skatīts Finanšu ministrijas (FM) informatīvais ziņojums par dienesta vieglo automobiļu izdevumiem valsts pārvaldes iestādēs, savstarpēji salīdzinot nomāto automobiļu izdevumus ar izdevumiem, ja attiecīgie automobiļi būtu iestādes īpašums.

Ziņojumā ir secināts, ka dienesta vieglo automobiļu skaits un kopējie uzturēšanas izdevumi ar katru gadu ir konsekventi samazinājušies, ko ietekmēja no 2008. gada līdz 2011. gadam veiktie budžeta konsolidācijas pasākumi, tai skaitā administratīvo izdevumu samazinājums ministrijās.

Salīdzinot valsts pārvaldes iestāžu īpašumā esošo un nomāto automobiļu skaita izmaiņas no 2008. gada līdz 2011. gadam, nomā esošo automobiļu skaits ir samazinājies straujāk par īpašumā esošajiem automobiļiem.

FM ir secinājusi, ka valsts pārvaldē ir iespējami atšķirīgi risinājumi par to, kā finansiāli izdevīgāk ministrijām nodrošināt dienesta vieglos automobiļus to funkciju izpildei. Autoparka pārvaldīšanas modelis ir atkarīgs gan no iestādes veicamajām funkcijām un to specifikas, gan no iestādes lieluma un dienesta vieglo automobiļu uzturēšanai novirzītajiem finanšu līdzekļiem. Tāpat būtiska loma finansiālā izdevīguma noteikšanai ir iepirkuma procedūras rezultātā pretendentu piedāvātajām iepirkuma cenām. Ministriju noslēgtie dienesta vieglo automobiļu nomas līgumi ir ļoti dažādi, ar dažādiem nosacījumiem un piedāvātajiem pakalpojumiem. Katra ministrija izvēlas sev atbilstošāko un izdevīgāko nomas līguma piedāvājumu, kas rezultātā ietekmē arī dienesta vieglā automobiļa nomas maksu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, FM rosina valsts pārvaldes iestādēm ļaut izvēlēties automobili iegādāties īpašumā vai automobili nomāt, lai nodrošinātu racionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.