Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdībā spriedīs, kā turpmāk tiks iegādāti valsts pārvaldes auto

Valdība nākamnedēļ izskatīs ziņojumu par dienesta vieglo automobiļu izdevumiem valsts pārvaldes iestādēs, kurā salīdzināti nomāto automobiļu izdevumi ar izdevumiem, ja attiecīgie automobiļi būtu iestādes īpašums.

Finanšu ministrijas (FM) ziņojumā arī sniegti vairāki ierosinājumi. Piemēram, lai nodrošinātu racionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, valsts pārvaldes iestādēm ļaut izvēlēties - automobili iegādāties īpašumā vai automobili nomāt.

Savukārt, tā kā katrai ministrijai ir atšķirīgas veicamās funkcijas un to specifika, FM ierosina ministrijām organizēt dienesta vieglo automobiļu iegādes un nomas iepirkumus patstāvīgi, ievērojot Publiskā iepirkumu likuma prasības un ņemot vērā likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" paredzēto, kas nosaka, ka valsts iestādēm ir jārīkojas ar finanšu līdzekļiem un mantu lietderīgi.

Ziņojumā norādīts, ka 2008.gada 20.augustā stājās spēkā Ministru kabineta instrukcija "Dienesta vieglo automobiļu iegādes un nomas kārtība", kas vairs neierobežoja to, ka nomas maksa piecos gados nevar pārsniegt nomāto automobiļu cenu, bet pieļaujamās cenas vietā reglamentēja automobiļa maksimālo nomas maksu mēnesī (bez papildus izmaksām un bez pievienotā vērtības nodokļa), atbilstoši valsts pārvaldes iestāžu amatpersonu ieņemamajiem amatiem.

Minētā instrukcija paredzēja, ka ar valsts pārvaldes iestāžu dienesta vieglo transportlīdzekļu nomu saistītie jautājumi netiks risināti centralizēti valsts līmenī un minētā funkcija tiek nodota ministrijām (sekretariātiem), kuri savu resoru ietvaros centralizēti veic iepirkumus.

Apkopotā informācija liecina, ka ministriju rīcībā esošais dienesta vieglo automobiļu kopskaits katru gadu ir konsekventi samazinājies. Laika periodā no 2008. līdz 2011.gada 31.decembrim tiek plānots, ka dienesta vieglo automobiļu kopskaits samazināsies par 1719 automobiļiem jeb 31%.

Salīdzinot 2009.gadu ar 2008.gadu, dienesta vieglo automobiļu skaits ir samazinājies par 551 automobili jeb 10%, 2010.gadā automobiļu skaits tika samazināts vēl par 570 automobiļiem jeb 11%, savukārt 2011.gadā līdz 31.decembrim dienesta vieglo automobiļu skaitu plānots samazināt vēl par 598 automobiļiem jeb 13%.

Dienesta vieglo automobiļu skaita samazinājumu ietekmēja no 2008.gada veiktie budžeta konsolidācijas pasākumi, tai skaitā administratīvo izdevumu samazinājums ministrijās, norāda FM.

Salīdzinot 2011.gadu ar 2008.gadu, iestāžu īpašumā esošo automobiļu skaits ir samazinājies par 751 automobili jeb 21%, savukārt nomā esošo automobiļu skaits ir samazinājies par 968 automobiļiem jeb 47%. Salīdzinot valsts pārvaldes iestāžu īpašumā esošo un nomā esošo automobiļu skaita izmaiņas, var redzēt, ka ministrijās straujāk tiek samazināts nomā esošo automobiļu skaits.

Salīdzinot ar īpašumā esošajiem automobiļiem, straujāks automobiļu skaita samazinājums ir vērojams nomātajiem automobiļiem. 2009.gadā nomāto automobiļu skaits tika samazināts par 256 automobiļiem jeb 13%, savukārt 2010.gadā par 339 automobiļiem jeb 19%. Lielākais nomāto automobiļu skaits tiek plānots samazināt līdz 2011.gada 31.decembrim - par 373 automobiļiem jeb 26% attiecībā pret 2010.gadu.

Ziņojumā norādīts, ka liela daļa ministriju valsts budžeta konsolidācijas ietvaros kā vienu no galvenajām dienesta vieglo automobiļu uzturēšanas izdevumu samazināšanas iespējām uzskatīja nomāto dienesta vieglo automobiļu skaita samazināšanu. Jāņem vērā, ka par nomā esošajiem automobiļiem ir regulāri jāmaksā nomas maksa, savukārt īpašumā esoša automobiļa atrašanās dīkstāvē būtiskus un vienlaikus regulārus uzturēšanas izdevumus nerada.

Līdz ar to no budžeta vadības viedokļa ministrijas ir ieinteresētas vispirms samazināt nomā esošo automobiļu skaitu. Tāpat īpašumā esošo automobiļu skaita samazināšanu ierobežo īpašumā esošo automobiļu atsavināšanas process, kur saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu publisku personu mantas atsavināšanas pamatveids ir mantas pārdošana izsolē.