Lembergs: Repše no politikas viedokļa ir muzejisks aktīvs

© Juris Presņikovs

„Einars Repše no politikas viedokļa ir muzejisks aktīvs un būtu ļoti naivi domāt, ka šāda kompānija, kurā no vienas puses ir oligarhi un no otras – polittehnologi, ietu ar tādu muzejisku aktīvu, kāds ir Einārs Repše,” komentējot jaundibināto biedrību „Latvijas attīstībai”, uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Man šķiet, ka ņemot vērā oficiālo jaundibinātās biedrības „Latvijas attīstībai” sponsoru sarakstu, kuri sevi ir prezentējuši, var diezgan droši prognozēt, kas ir tie, kas sevi nav tur prezentējuši. Kā vienmēr, aisberga redzamā daļa vienmēr ir krietni mazāka nekā neredzamā daļa. Tas ir pirmais faktors, ko es ņemtu vērā. Otrais faktors ir, ka kā menedžeri šajā projektā uzstājas Edgars Jaunups un Dans Titavs. Es viņu vērtēju kā nopietnus menedžerus, īpaši Jaunupu, jo viņš ir sekmīgi novadījis „Vienotības” kampaņu pēdējās Saeimas vēlēšanās un arī faktiski pašvaldību vēlēšanās Rīgas pilsētā, jo rezultāti „Vienotībai” bija labāki nekā tos varēja gaidīt. Šāds menedžeru kopums ir tas, kas var nodrošināt šāda politprojekta realizēšanu,” norādīja Lembergs.

„Visplānākais tur, protams, ir politiķu lauciņš. Šobrīd ir skaidrs, ka tas politiskais aisbergs ir netradicionāli neproporcionāls, jo augšā ir viens Repše, bet apakšā ir skaidrs, ka nav redzami tagadējie Saeimas deputāti, un mēs varam diezgan viegli iedomāties, kuri tie ir. Tas līdz ar to šai biedrībai dod dalību valdošajā koalīcijā un faktiski zelta kārti, jo ne tie oligarhi, kas stāv aiz šī veidojuma, ne arī šie polittehnologi nav tik dumji, lai divarpus gadus pirms Saeimas vēlēšanām pamestu varas sili. Nākotnē ar šo politisko aktīvu, protams, ir par maz. Tāpēc ir skaidrs, ka tur ir jāparādās kādām sejām, kurām ir labs politisks potenciāls. Skaidrs, ka tās neparādīsies agrāk kā tikai gadu vai pat mazāk pirms vēlēšanām. To, protams, noteiks situācija, kāda veidosies valdošajā koalīcijā un tas, cik lielā šī organizācija varēs realizēt savas ekonomiskās intereses. Tā es šobrīd redzu šo pasākumu,” klāstīja pašvaldības vadītājs.

„Tie, kas šobrīd smīkņā, pārāk zemu novērtē savus jaunos politiskos konkurentus. Jaunups ir cilvēks, kurš organizē priekšvēlēšanu kampaņas, runā ar partijas finansētājiem un arī sarunā šo finansējumu. Loģiski, ka tiem, kuri pateicoties šādu menedžeru darbam kļūst par reāliem politiķiem un Saeimas deputātiem, ar laiku šāds menedžeris kļūst par apgrūtinājumu. Viņi cenšas no viņa attālināties. Tā tas faktiski ir bijis visās organizācijās, ja vien šādu darbu nav veikuši paši politiķi, bet politiķiem šādu darbu veikt ir vairāk nekā nepateicīgi, jo tad viņi iezīmējas šajos kontaktos un viegli kļūst par uzbrukumu mērķi,” sacīja Lembergs.

„Domāju, ka par šo te sabiedrisko organizāciju mēs vēl dzirdēsim un redzēsim, kāda ir šī jaunā veidojuma politiskā ietekme. Viņiem arī nevar pārmest, ka viņi iet sabiedriskas organizācijas ceļu. Kā zināms, šo ceļu jau kādus 15 gadus iet Soross, veidojot nevalstisko organizāciju tīklu, kura vienīgais mērķis ir faktiski ietekmēt un noteikt politisko procesu valstī,” norādīja Lembergs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.