Zemkopības ministre: kopējai lauksaimniecības politikai jābūt vienkāršākai

© Kaspars Krafts, f64 Photo Agency

19. un 20.martā zemkopības ministres Laimdota Straujuma Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē, kurā tiks apspriesti jautājumi par ES Kopējās lauksaimniecības politikas vienkāršošanu pēc 2013. gada un Kopējās zivsaimniecības politikas nākotni.

Latvija uzskata, ka Eiropas Komisijas piedāvātajos Kopējās lauksaimniecības politikas reformas priekšlikumos ir jomas, kurās nepieciešama būtiska vienkāršošana. "Nākotnes tiešo maksājumu lauksaimniekiem sistēmai ir jābūt vienkāršākai un saprotamai lauksaimniekiem. Nedrīkst pieļaut, ka tiešo maksājumu sadalīšana vairākās komponentēs novestu pie nepārskatāmības un sarežģītības," uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Tāpat Latvija uzskata, ka arī nākotnes lauku attīstības politikā ir nepieciešama būtiska vienkāršošana, piemēram, saistībā ar dubulto valsts atbalsta saskaņošanas procedūra.

Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē zemkopības ministre Laimdota Straujuma uzsvērs, ka, lai sasniegtu Kopējās zivsaimniecības politikas un stratēģijas "Eiropa 2020" mērķus zivsaimniecībā, par vienu no galvenajām prioritātēm jāizvirza zivsaimniecības nozares ilgtspēja un konkurētspējas stiprināšana. Turklāt Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) atbalsta pasākumi ir jāsabalansē tā, lai vienlaikus tiktu novērsta nevienlīdzīgā situācija zivsaimniecības nozarē dažādās dalībvalstīs. Latvija uzskata, ka mērķu sasniegšanai nozīmīga loma ir atbalstam zivsaimniecības produktu apstrādē, zvejas flotes atjaunošanā un investīcijām akvakultūrā.

Pēc zemkopības ministres Laimdotas Straujumas ierosinājuma ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē tiks izskatīts jautājums par Krievijas lēmumu aizliegt dzīvo liellopu un mazo atgremotāju, kā arī dzīvo cūku importu no visām ES dalībvalstīm, sākot jau ar 20.martu. Dzīvās cūkas ir ceturtais nozīmīgākais Latvijas lauksaimniecības eksporta produkts uz Krieviju. Kopumā 2011.gadā Latvija uz Krieviju eksportēja 16,3 tūkstošus tonnas dzīvo cūku 14 miljonu latu vērtībā.

Svarīgākais