Apstiprina grozījumus ar vēlēšanām saistītos likumos

Ministru kabinetā, šodien,13.martā, apstiprināja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kā arī grozījumus Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā.

Lai mazinātu finansiālo slogu uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem un lai nodrošinātu šo budžetu līdzekļu racionālu izmantošanu, plānots noteikt, ka vēlētājiem iepriekšējo 10 dienu vietā turpmāk būs iespēja iepazīties ar kandidātu sarakstiem piecas dienas pirms vēlēšanām.

Grozījumi veikti, ņemot vērā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu, ka normatīvajos aktos noteiktās desmit dienas, kas ir paredzētas vēlētājiem, lai tie pirms vēlēšanu dienas katrā vēlēšanu iecirknī var iepazīties ar kandidātu sarakstiem, var samazināt uz piecām dienām. Tas darīts, lai racionālāk tiktu izmantoti gan pašvaldību, gan valsts budžetu līdzekļi, jo, kā liecina CVK rīcībā esošā informācija, cilvēku atsaucība šajās dienās ir neliela.

Līdz ar grozījumiem tiek piedāvāts jauns vienlaikus notiekošo vēlēšanu finansēšanas modelis, kas skaidri nošķirs vienlaikus notiekošo vēlēšanu finansējuma avotus gadījumos, kad Saeimas vēlēšanas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana notiek vienlaicīgi ar pašvaldības domes vēlēšanām.

Par likumprojektu vēl lems valdība un Saeima. Grozījumi tiek virzīti vienlaikus ar grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, grozījumiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā un grozījumiem Saeimas vēlēšanu likumā.

2014.gadā notiks gan Saeimas vēlēšanas, gan Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka Saeimas vēlēšanas notiek oktobra mēneša pirmajā sestdienā, bet Eiropas Parlamenta vēlēšanas saskaņā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma notiek jūnija pirmajā sestdienā. Līdz ar to 2014.gadā valsts budžetā būs jāparedz līdzekļi divu vēlēšanu nodrošināšanai, jo minētās vēlēšanas nevar notikt vienlaicīgi atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

Svarīgākais