Aicina stiprināt attiecības ar ES stratēģiskiem partneriem

© f64

9.-10.martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) neformālajā ārlietu ministru sanāksmē, kuras laikā notika stratēģiska rakstura diskusija par ES ārpolitikas veidošanu un īstenošanu finanšu un ekonomiskās krīzes apstākļos.

E.Rinkēvičs uzsvēra, ka ES svarīgi saglabāt dienaskārtībā ES paplašināšanos, turpināt sadarbību ar Austrumu un Dienvidu kaimiņiem, stiprināt transatlantiskās attiecības, kā arī paplašināt sadarbību ar tādiem globāliem partneriem kā Brazīlija, Ķīna, Dienvidkoreja. Ministrs arī akcentēja ES un Centrālāzijas valstu sadarbības nozīmi, it īpaši enerģētikas jomā.

Apspriežot ES ārpolitikas īstenošanas instrumentus, E.Rinkēvičs uzsvēra, ka ES ir skaidri jādefinē stratēģija attiecībā uz tiem reģioniem vai valstīm, kurās Eiropas Savienībai ir būtiskas intereses. Tās pamatā ir jābūt demokrātijas, cilvēktiesību, likuma varas un ekonomisko pamatbrīvību vērtībām.

E.Rinkēvičs pozitīvi novērtēja Eiropas Ārējās darbības dienesta (EĀDD) līdzšinējo ieguldījumu, sekmējot vienotas ES ārpolitikas un drošības politikas īstenošanu, taču vienlaicīgi arī norādīja uz nepieciešamību pilnveidot EĀDD sadarbību ar ES valstu ārlietu ministrijām.

Ministri apmainījās ar viedokļiem par ES iespējām daudz efektīvāk sekmēt cilvēktiesību un reliģijas brīvību ievērošanu pasaulē.

Svarīgākais