Lembergs: nav šaubu, ka Putins nekalpos ES, ASV vai Latvijas interesēm

© Juris Presņikovs

„Es visus gribētu apsveikt ar labiem Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Protams, es saprotu, ka visi tie, kuri te šausminās par Krieviju, gribēja, lai uzvar Zjuganovs, lai Krievijā pie varas atgriežas komunisms. Es esmu citādās domās. Par to, ka Putins nekalpos Eiropas Savienības, ASV vai Latvijas interesēm, nav šaubu, bet tas arī nav viņa pienākums. Pienākums kalpot Latvijas interesēm ir mūsu politiķiem,” sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Krievijā ir notikušas prezidenta vēlēšanas un tajās, kā zināms, divas trešdaļas balsu ieguva tagadējais premjers Vladimirs Putins, līdz ar to viņš turpmākos sešus gadus būs Krievijas prezidents. Attiecībā uz šīm vēlēšanām ir pilnīgi skaidri redzamas vairākas tendences. Ļoti nopietni starptautiski spēki darīja un arī turpmāk darīs visu, lai destabilizētu situāciju Krievijā, lai Krievijā iestātos jukas un tā rezultātā Krievija tiktu vājināta. Es personīgi uzskatu, ka tāda rietumu politika ir absolūti bezatbildīga jo Krievijas tuvie kaimiņi – tādi, kā Latvija – un arī tālie kaimiņi – tādi, kā Amerikas Savienotās Valstis, mēs visi esam ieinteresēti Krievijas stabilā izaugsmē, iekšējā stabilitātē un prognozējamībā,” norādīja Lembergs.

„Tāpēc es domāju, ka tādi vēlēšanu rezultāti ir ļoti izdevīgi Latvijai. Tāpat tie ir izdevīgi Eiropas Savienībai. Es uzskatu, ka tie ir izdevīgi arī pasaulei, bet tie nav izdevīgi tiem, kuri cenšas nostiprināt Amerikas Savienoto Valstu absolūto dominējošo lomu pasaulē, padarot visas pasaules valstis par ASV kolonijām. Šajā ģeopolitiskajā cīņā, ja tas tā Amerikas Savienotajās Valstīs tiek redzēts, tad šo politisko notikumu gaita un Krievijas vēlēšanu rezultāti, protams, šos spēkus neapmierina,” sacīja pašvaldības vadītājs.

„Ja mēs runājam par vēlēšanu demokrātiskumu, tad tiek pārmests, ka izmantots administratīvais resurss masu medijos. No šī viedokļa pēdējās Saeimas vēlēšanas bija absolūti nedemokrātiskas tāpēc, ka sabiedriskie mediji pilnīgi skaidri veica propagandas darbu Zatlera un „Vienotības” interesēs, un pārējiem politiskajiem spēkiem nebija vienlīdzīgu tiesību piekļuvei sabiedriskajiem, valsts kontrolētajiem medijiem. Arī šobrīd pēc vēlēšanām mēs redzam, ka opozīcijai tikpat kā ir liegta pieeja valsts kontrolētajiem medijiem. Katrā gadījumā tā ir nesalīdzināma ar to, cik pieejami valsts kontrolētie mediji ir valdošajai koalīcijai. Ja mēs skatāmies no šī viedokļa, tad Latvija ir tikpat demokrātiska vai arī, ja patīk formulēt citādi, tikpat nedemokrātiska kā Krievija. Par situāciju Krievijā es to nevaru apgalvot, bet par Latviju varu,” savu viedokli pauda Lembergs.

„Es rakstīju vēstuli EDSO misijai, kas kontrolēja arī vēlēšanas, par šiem pārkāpumiem. Jāsaka gan, ka es līdz šai baltai dienai no pērnā gada septembra – oktobra atbildi neesmu saņēmis. Līdz ar to ir skaidrs, ka tā EDSO misija, kas brauc pa pasauli, it kā uzraugot demokrātisko vai nedemokrātisko vēlēšanu norisi, ir absolūti politisks piedēklis un propagandas instruments rietumu valstīm. Domāju, ka neatbildēt uz iesniegumu – tas ir totalitārisma kalngals. Es droši varu pateikt, ka tad, kad pie varas bija PSKP, nebija iespējams neatbildēt ne uz vienu vēstuli vai iesniegumu, vienalga, no kā tas arī nebija. Viss tika kontrolēts ārkārtīgi stingri. Pēc šiem standartiem EDSO misija ir nesalīdzināmi nedemokrātiskāka nekā PSKP,” rezumēja Lembergs.