KNAB sāk kriminālprocesu par kukuļošanu saistībā ar autopārvadājumiem Rīgā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2012.gada februārī uzsācis kriminālprocesu pret Rīgas pašvaldības amatpersonām par kukuļņemšanu saistībā ar pārvadājumu kontroles neveikšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienesta (turpmāk - Kontroles dienests) amatpersonas regulāri ilgākā laika posmā pieņēmušas kukuļus no autopārvadātājiem par to, lai amatpersonas pienācīgi neveiktu pārvadājumu kontroles funkcijas - nefiksētu pārkāpumus un par tiem nepiemērotu sodus vai piemērotu mazākus sodus kukuļdevēju interesēs.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai š.g. martā KNAB izmeklētājs atzītu piecas esošās un bijušās Kontroles dienesta amatpersonas par aizdomās turētajām ar kukuļošanu saistītu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Savukārt saistībā ar kukuļdošanu patlaban trīs privātpersonas ir atzītas par aizdomās turētajām vai personām, pret kurām uzsākts kriminālprocess. Pirmstiesas izmeklēšana turpinās un kriminālprocesa ietvaros tiek apzinātas citas noziedzīgu nodarījumu epizodes saistībā ar Kontroles dienesta amatpersonu kukuļošanu. KNAB atgādina, ka gadījumos, kad personas pēc kukuļa piedāvāšanas, došanas vai starpniecības kukuļošanā labprātīgi paziņo par notikušo, saskaņā ar Krimināllikuma 324.pantu tās tiek atbrīvotas no kriminālatbildības.

Aizdomās turētajām Kontroles dienesta amatpersonām piemēroti vairāki drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un aizliegums izbraukt no valsts, turklāt esošajām amatpersonām - arī aizliegums pildīt amata pienākumus.

324.pants. Kukuļdevēja un kukuļošanas starpnieka atbrīvošana no kriminālatbildības

(1) Personu, kas devusi kukuli, atbrīvo no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo. No kriminālatbildības atbrīvojama persona, kura kukuli piedāvājusi, ja tā labprātīgi paziņo par notikušo.

(2) Ar kukuļa izspiešanu jāsaprot tā pieprasīšana par likumīgu darbību izdarīšanu, kā arī pieprasīšana, kas saistīta ar draudiem kaitēt personas likumīgajām interesēm.

(3) Kukuļošanas starpnieku vai atbalstītāju atbrīvo no kriminālatbildības, ja viņš pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņo par notikušo.