Latvijā balso par Putinu

© F64 Photo Agency

Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanas jau pirmajās stundās pārsteidza ar augstu vēlētāju aktivitāti. Arī Rīgā Krievijas pavalstnieki pie vēlēšanu iecirkņiem veidoja garas rindas, bet aptaujāto atbildes liecina, ka ne tikai Krievijā, bet arī Latvijā balsotāju simpātijas pieder pašreizējam valsts premjerministram Vladimiram Putinam.

Vēlēšanās startē pieci kandidāti – četri valsts politikā jau pieredzējuši un viens jaunpienācējs.

Tic solījumiem

Eksperti par reālāko uzvarētāju dēvē pašreizējo valsts premjerministru un bijušo prezidentu Vladimiru Putinu, kas padomju gados dienēja Valsts drošības komitejā (VDK). Lēš, ka viņš varētu saņemt līdz pat 60% vēlētāju atbalstu, un vismaz Latvijā šāds rādītājs varētu tikt sasniegts, jo lielākā daļa Neatkarīgās aptaujāto vēlētāju atzina, ka savu balsi atdevuši par V. Putinu. Kādēļ izdarīta šāda izvēle – Krievijas pavalstnieki atzina, ka viņiem simpatizē V. Putina nostāja jautājumā par krievvalodīgo interešu aizstāvību ārpus Krievijas Federācijas robežām un it īpaši viņa nesen paustā apņēmība izmantot visus iespējamos legālos līdzekļus, lai panāktu, ka Latvijā un Igaunijā tiktu likvidēts V. Putina par «kaunpilno» nodēvētais nepilsoņa statuss.

Bija arī tādi, kas uzskatīja – tikai bijušais VDK virsnieks spēs un patiešām vēlas atjaunot kādreizējo Krievijas militāro varenību un panākt, ka neviens ārējais spēks, piemēram, Eiropas demokrātijas, nediktē Krievijai savus noteikumus.

Jauno cerība

V. Putinam, kurš pirms četriem gadiem prezidenta krēslu pameta pēc atrašanās tajā astoņus gadus, atbalstītāji pārsvarā bija vidējā un vecākā gadagājuma ļaudis. Jaunāko balsotāju vairākums sliecās atbalstīt 46 gadus veco uzņēmēju Mihailu Prohorovu, kas guvis milzīgu kapitālu, tirgojoties ar retajiem metāliem. Balotējoties kā no partijām neatkarīgs kandidāts, M. Prohorovs sevi dēvē par Krievijas augošās vidusšķiras kandidātu. Par to liecināja arī Neatkarīgās aptaujātie vēlētāji, no kuriem daži pat speciāli bija atbraukuši no Pēterburgas uz Latviju, lai, apvienojot lietderīgo ar patīkamo, atpūstos kaimiņvalsts galvaspilsētā un piedalītos vēlēšanās. Šie vēlētāji uzskata, ka turīgais uzņēmējs ir ieinteresēts Rietumu tipa demokrātijas nostiprināšanai zemē, kurai bieži tiek pārmesta nosliece uz totalitārismu.

Zems atbalsts

Vismazāk atbalstītāju – no tiem, kas atklāja savu izvēli, – bija Komunistiskās partijas līderim Genadijam Zjuganovam un skandalozajam Liberāldemokrātiskās partijas vadītājam Vladimiram Žirinovskim, kas jau gadiem ilgi ar saviem izlēcieniem un uzskatiem šokē Krievijas politikas vērotājus, bet pēdējos 18 gados vienmēr spējis iekļūt Valsts domē. Šo kandidātu atbalstītāji savos paskaidrojumos bija arī vislakoniskākie – «man patīk viņš un viņa idejas», tāda bija visizplatītākā atbilde.

Aptaujājot vēlētājus, Neatkarīgā nesastapās ne ar vienu, kas būtu nobalsojis par Sergeju Mironovu. Iespējams tādēļ, ka pats kandidāts ir atzinis – savu kandidatūru viņš uzturējis tikai tādēļ, lai tiktu radīta izvēles iespēja, bet arī viņš pats atbalsta V. Putina kandidatūru.

Krievijas Fedrācijas vēlētāju sarakstos ietverti vairāk nekā 108 miljoni cilvēku. Ir izveidoti vairāk nekā 95 tūkstoši iecirkņu, no tiem 385 – ārzemēs.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2000. gadā dzimušo Emīlu Ediju Soroku. Vīrietis 28. septembrī ap pulksten 15.50 kopā ar draugu devās uz Rīgu. Kopš tā brīža nav zināma viņa atrašanās vieta.

Svarīgākais