Valdība Ludzas novadam piešķir finanšu līdzekļus iespējamās hlora noplūdes novēršanai

Otrdien, 28.februārī, valdība lēma Ludzas novada pašvaldībai piešķirt 4 440 latu, lai segtu izdevumus par hlora balonu uzglabāšanu bīstamo atkritumu noliktavā un to utilizēšanu un novērstu iespējamos hlora noplūdes draudus.

To paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts „Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”” (turpmāk – rīkojuma projekts), ko valdība akceptēja šodienas sēdē.

Jau iepriekš izskanējis, ka pagājušā gada novembrī pēc īstenotajiem pasākumiem Teiču purvā Latvijas zemessardzes bataljona rīcībā nonāca četri korodēti hlora baloni, no kuriem vienam nebija aizsargierīces. Tas var izraisīt hlora noplūdi, radot apdraudējumu iedzīvotāju dzīvībai un veselībai, kā arī apkārtējai videi pat 11 kilometru rādiusā.

Šobrīd hlora baloni pagaidu uzglabāšanā atrodas bīstamo atkritumu pieņemšanas punktā Ludzas novada pašvaldības SIA „Ludzas apsaimniekotājs” Isnaudas pagastā.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.