Latvenergo: jānoskaidro, kur "Vides projekti" izlietojuši Daugavas krastu stiprināšanai pārskaitīto

AS "Latvenergo" uzskata, ka vistuvākajā laikā ir jānoskaidro valsts SIA "Vides projekti" amatpersonu rīcība ar tiem līdzekļiem, ko energokompānija atbilstoši Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumiem Nr.1060 ("Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbu un Rīgas hidroelektrostacijas ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas izdevumu finansēšanas kārtība") pārskaita valsts SIA "Vides projekti" Daugavas krastu stiprināšanas vajadzībām.

Ik gadu Daugavas krastu stiprināšanā AS "Latvenergo" iegulda 850 000 latu. Daugavas kā jebkuras upes krastu erozija ir dabisks process, jo šādā veidā upe veido savu gultni. Taču arī hidroelektrostaciju radītās ūdens līmeņa svārstības un tādi faktori kā meliorācijas darbi, dārzu iekopšana, makšķernieku transports, teritoriju labiekārtošana, kā arī dabīgie procesi - ledus iešana, ūdens straumes, vējš, nokrišņi u.c., izraisa Daugavas krastu deformāciju.

AS "Latvenergo" kā viens no lielākajiem zaļās elektroenerģijas ražotājiem Eiropā atbildīgi izturas pret apkārtējo vidi un veic darbības, lai atlīdzinātu to kaitējumu, ko rada elektroenerģijas ražošana. Tādējādi uzņēmums ik gadu Daugavas krastu stiprināšanā iegulda 850 000 latu, ko pārskaita valsts SIA "Vides projekti".

Aizvadītajos gados tie ir bijuši paredzēti Daugavas HES kaskādes darbības ietekmes zonā izstrādāto projektu īstenošanai krastu deformāciju novēršanā. Daļa no AS "Latvenergo" atvēlētās naudas summas nodrošina arī Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības ekspluatāciju, kas ļauj nepārtraukti darboties sūkņu stacijām Ogrē un Ikšķilē. Tās ierobežo HES ūdenskrātuvju radīto ietekmi 4686 hektāru platībā, kas nozīmē, ka zemākajās applūstošajās vietās ūdenskrātuves dambis pasargā apdzīvotās vietas no applūšanas.

Iepriekšējos gados tikuši nostiprināti krastu posmi: Lielvārdes parkā, Kokneses zviedru kapos, Kokneses pilsdrupās, Kokneses baznīcai, Daugmales pagastā pie pieminekļa "Gara spēkam un brīvībai", pie mājām "Līčupes" Daugmales pag., "Puļpāni" Sēlpils pag., "Priži" Krustpils pag., Pļaviņu pilsētas stāvkrastā, mājās "Madaras" Aizkraukles pag., "Veclīči" Daugmales pag. un Birzgales pag. saimniecības "Krūmiņi" apkārtnē.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Iekšējā audita departaments valsts SIA "Vides projekti" auditā konstatējis būtiskus pārkāpumus un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes, tādēļ nosūtīs audita rezultātus tiesībsargājošām iestādēm.