Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vēlētāji dzīvesvietai netiks piesaistīti

© f64

Koalīcijas padome konceptuāli apstiprinājusi Zatlera Reformu partijas deputāta Valda Liepiņa ierosinājumu par vēlētāju reģistra ieviešanu. Šī iniciatīva radījusi bažas, ka vēlētāji Saeimas vēlēšanās vairs nevarēs nodot savu balsi jebkurā iecirknī, bet balsot būs jāiet saskaņā ar deklarēto dzīvesvietu.

Idejas autors šos pārmetumus noraida.

V. Liepiņš norāda, ka šādam satraukumam nav pamata, jo nekas tāds netiekot plānots, – reģistra ieviešana Saeimas vēlēšanās veido balsošanas ietvaru un pamatu, nevis nosaka balsošanas kārtību un procedūru. To, saprotams, nosaka Saeimas vēlēšanu likums.

Vēlētāju reģistra ieviešana paverot arī iespēju grozīt Saeimas vēlēšanu likumu, lai nonāktu pie vislabākajiem risinājumiem vēlētāju līdzdalības veicināšanai un manipulāciju un krāpšanās iespēju samazināšanai Saeimas vēlēšanās. Grozījumi ir sagatavoti iesniegšanai parlamentā.

Koalīcijas apstiprinātā iniciatīva paredz balsu nodošanu priekšlaikus (tāpat kā pašvaldību vēlēšanās) un jebkurā iecirknī pēc vēlētāja vēlēšanu apgabala sarakstiem. Paredzēts arī atvieglot pašreiz smagnējo un dārgo procedūru balsošanai pa pastu.

«Ja nopietni domāsim par e-vēlēšanu ieviešanu un balsotāju elektronisku tiešsaisti ar vēlētāju reģistru, vēlētāju reģistrs būs nepieciešams. Starp citu, jāsaprot arī, ka elektronisko personas identifikācijas karšu ieviešana padarīs pašreizējo sistēmu problemātisku, jo kartes nevarēs apzīmogot. Maiņas ir neizbēgamas, un, mazliet pārfrāzējot «kritiku», tieši palikšana pie esošās sistēmas ir anahroniska un dinozauriska,» uzsver deputāts.