Vienotība: sabiedrība parādījusi atbildīgu un cieņpilnu attieksmi pret valsti un tās pamatvērtībām

Tautas nobalsošana apliecina ikviena pienākumu rūpēties gan par latviešu valodas nostiprināšanu, gan visu Latvijas cilvēku labāku izpratni par mūsu valsts pastāvēšanas jēgu un sabiedrības kopīgām vērtībām, norāda partija "Vienotība".

"Vienotība" izsaka pateicību visiem Latvijas pilsoņiem, kuri piedalījās referendumā un atbalstīja latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, kā arī neskaitāmajām biedrībām un domubiedru grupām, kas aktīvi un radoši aicināja balsot pret sabiedrības sašķelšanu. Neļaujoties vienaldzībai un pasivitātei, sabiedrība ir skaidri parādījusi atbildīgu un cieņpilnu attieksmi pret savu valsti un apliecinājusi uzticību tās pamatvērtībām, pauž partija.

"Mūsu valsts var attīstīties tikai savstarpējas cieņas, sapratnes un miera apstākļos. Cieņa vienam pret otru, kopīga cieņa pret Latviju un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu ir vērtības, kas mūs vieno un kas ikvienam no mums jāaizstāv. Jo mēs visi esam Latvijas tauta, mēs nedzīvojam svešās un dažādās pasaulēs, bet valstī, kurai vajadzīgs ikviens tās iedzīvotājs neatkarīgi no tautības un kur latviešu valoda ir mūsu kopīgas valsts un kopīgas demokrātiskas līdzdalības valoda," norāda "Vienotības" priekšsēdētāja, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

"Vienotība" apzinās savu pienākumu sadzirdēt un uzrunāt arī tos līdzpilsoņus, kuri dažādu iemeslu dēļ šajā referendumā nobalsoja "par". Daudzi no viņiem nebalsoja pret Latvijas valsti, bet gan šādi pauda savu neapmierinātību par sabiedrības attīstību vai savām individuālajām iespējām, norāda partija.

Tāpēc "Vienotība" uzsver nepieciešamību turpināt īstenot nacionālās identitātes un saliedētas sabiedrības politiku. Tās pamatā - nepieciešamība un iespēja ikkatram apgūt un izprast Latvijas valsts pamatus. Pilsoniskajai izglītībai jābūt balstītai uz latviešu valodas lomas stiprināšanu, demokrātiskām vērtībām atbilstošu vēstures izpratni, piederību Eiropai, pilsoņa atbildību, cilvēktiesībām, tiesiskas valsts un sociālās solidaritātes pamatprincipiem, uzsver "Vienotība".

Saliedēta sabiedrība nav iespējama bez kultūras jomas un sabiedrisko mediju attīstības, kas nodrošina vienotu, kvalitatīvu informācijas telpu. Tam jāatvēl atbilstoši resursi un uzmanība, norāda "Vienotība".

"Vienotība" pauž apņēmību atbalstīt latviešu valodas apmācības un veicināt iespēju visu tautību bērniem mācīties vienotās, nevis etniski nošķirtās izglītības iestādēs. Mēs turpināsim nodrošināt ikvienai Latvijas mazākumtautautībai tās tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību. Kultūru daudzveidība ir Latvijas bagātība, uzsver partija.

Nacionāla un demokrātiska valsts ir atkarīga no ikviena tās pilsoņa, tas nav tikai partiju vai valdību uzdevums. Tādēļ "Vienotība" aicina ikvienu nostiprināt latvisku vidi un latviešu valodas lomu sabiedriskajā telpā, kā arī mudina uz pozitīvu, iedrošinošu, iejūtīgu attieksmi pret visiem cilvēkiem, kuri cenšas apgūt un lietot latviešu valodu.

Svarīgākais