Rīgā daudzviet vēlēšanu iecirkņos referendumā veidojas garas rindas

© F64 Photo Agency

Vairākos Rīgas vēlēšanu iecirkņos balsotāji referendumā par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai veido garas rindas, novēroja aģentūra LETA.

Īsi pirms plkst.11 Rīgas 5. un 6.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Natālijas Draudziņas vidusskolā, vērojama ļoti liela vēlētāju aktivitāte, novēroja aģentūra LETA. Cilvēki nāk un stāv garās rindās pie abiem iecirkņiem - nāk gan jaunas ģimenes ar bērniem ratiņos, gan gados veci cilvēki.

Šajā iecirknī nobalsojis arī Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Arī Sergeja Žoltoka vidusskolā izvietotajā iecirknī rindā brīžiem stāv 20 līdz 30 cilvēki. Tomēr iedzīvotājiem uz nobalsošanu ilgi nav jāgaida, jo balsošana norit raiti.

Iecirkņa darbinieki aģentūrai LETA pastāstīja, ka pagaidām lielas problēmas nav novērotas un cilvēki pārsvarā zina, kā balsot. Tiesa gan - dažiem radušies jautājumi par balsošanas procedūru.

Kā novēroja aģentūra LETA, pie iecirkņa cilvēkiem, kas devās uz balsošanu, pienāca kāds vecāka gadagājuma kungs un krievu valodā jautāja, par ko notiek balsošana un vai tur var piedalīties katrs, kas to vēlas. Kad viņam pastāstīja, ka balsot var tikai pilsoņi, viņš apvainojās un aizgāja.

Kā novēroja LETA, balsot nāk dažāda gadagājuma cilvēki, gan latviski, gan krieviski runājoši. Citi sola balsot pret, bet citi par.

Vienlaikus ierodoties nobalsot "Celies un ej!" aktīvistiem un studentu korporāciju biedriem, vēlēšanu iecirknī Rīgas Kongresu namā šodien ap plkst.12 izveidojās gandrīz 100 cilvēku gara rinda.

LETA jau ziņoja, ka vēlētāju aktivitāte šodien notiekošajā referendumā pagaidām ir augstāka nekā pērn notikušajā referendumā par Saeimas atlaišanu, liecina aģentūras LETA aprēķini. Pirmās stundas laikā pēc vēlēšanu iecirkņa atvēršanas Latvijā kopumā referendumā nobalsojuši 25 500 balsotāju jeb 1,66% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija. Savukārt pērnā gada 23.jūlijā referenduma pirmajā stundā bija nobalsojuši vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju jeb 1,37% no visiem balsstiesīgajiem.

Svarīgākais