Cimdars aicina referenduma dienā ar sapratni un cieņu izturēties pret citādi domājošajiem

© F64 Photo Agency

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars aicina referenduma dienā ievērot sabiedrisko kārtību un ar sapratni un cieņu izturēties vienam pret otru, kā arī pret citādi domājošajiem.

Sestdien gaidāmajam referendumam par krievu valodas statusu veltītajā preses konferencē viņš norādīja, ka šodienas svarīgā ziņa ir fakts, ka "tautas nobalsošanai viss ir sagatavots". Vēlēšanu iecirkņu komisijas ir gatavas darbam, ir pabeigta arī vēlēšanu komisiju locekļu apmācība.

Cimdaram ir notikusi saruna ar Latvijas drošības iestāžu pārstāvjiem, un arī šīs institūcijas ir gatavas darbam tautas nobalsošanas dienā. CVK vadītājs aicina ikvienu iedzīvotāju, kuram ir informācija par jebkāda veida nelikumībām, kas ir saistītas ar balsošanas procesu, zvanīt policijai uz tālruni 110.

Referenduma laikā vēlētājiem kā parasti tiks izsniegta tikai balsošanas zīme, kuras aizmugurei jābūt apzīmogotai. Aploksni balsotāji nesaņems.

Tautas nobalsošanas zīmē būs jautājums "Vai jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu?". Iespējamie atbilžu varianti ir "Par" un "Pret".

Ja vēlētājs atbalsta izmaiņas Satversmē, kas paredz noteikt krievu valodai otras valsts valodas statusu, tad viņam tautas nobalsošanas zīmē jāatzīmē atbilde "Par". Ja vēlētājs ir pret grozījumiem Satversmē un neatbalsta valsts valodas statusa noteikšanu arī krievu valodai, tad viņam tautas nobalsošanas zīmē jāatzīmē atbilde "Pret".

Vēlēšanu iecirkņu darba laiks tautas nobalsošanas dienā būs no plkst.7 līdz plkst.22. Tiesības piedalīties tautas nobalsošanā ir balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos tautas nobalsošanā, vēlētājam nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase.

Svarīgākais