Pēc Veismanes precedenta Riekstiņš sola ieviest kārtību diplomātisko pasu piešķiršanā

© Lauris Vīksne, f64

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzdevis Ārlietu ministrijas Konsulārajam departamentam izvērtēt pašreizējo diplomātiskā un dienesta pasu izsniegšanas kārtību un nedēļas laikā sniegt pārskatu par diplomātiskā un dienesta pasu turētājiem.

Konsulārajam departamentam arī jāsniedz priekšlikumi par nepieciešamo rīcību, lai izvairītos no situācijām, kad diplomātiskās vai dienesta pases varētu tikt lietotas ārpus likumā noteiktās kārtības.

"Nepieciešams pārliecināties, vai tām personām, kurām savulaik izsniegta Latvijas Republikas diplomātiskā vai dienesta pase vēl joprojām ir tiesiskais pamats lietot šos dokumentus. Likums nosaka, ka diplomātiskās pases uzrādītājs ir oficiāls Latvijas Republikas pārstāvis ārvalstīs, savukārt Ministru Kabineta noteikumi par Latvijas Republikas dienesta pasēm paredz, ka tās turētājs ir valsts amatpersona, kas dodas uz ārvalstīm pildīt dienesta pienākumus Latvijas Republikas valsts institūciju uzdevumā", uzsver ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

nra.lv jau ziņoja, ka Valsts kancelejas vadītājas Guntas Veismanes iecerēto atvaļinājuma ceļojumu uz Ēģiptes kūrortpilsētu Hurgadu nedēļas nogalē pārtraukuši šīs valsts robežsargi, neielaižot viņu valstī. Viņa uz Ēģipti bija devusies ar diplomātisko pasi.

Kā norādījusi Ārlietu ministrija, diplomātisko pasi var izmantot tikai oficiāli pildot dienesta pienākumus. Sākotnēji likumā par Diplomātisko pasi bija speciāls punkts, kurš noteica, ka "diplomātiskās pases aizliegts izmantot privātiem, tūrisma un citiem neoficiāla rakstura ceļojumiem".

Premjers Valdis Dombrovskis prasīs skaidrojumus no G Veismanes par diplomātiskās pases izmantošanu privātā braucienā.