Vaidere Kijevā apliecina, ka Ukrainai Eiropā ir daudz draugu

Šonedēļ Kijevā notiekošajā Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas Parlamentārās sadarbības komitejas sanāksmē tika apspriesta Ukrainas politiskā un ekonomiskā attīstība, kā arī gaidāmās prezidenta vēlēšanas.

Šajā sanāksmē piedalījās arī Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (PS), kura kopā ar poļu un lietuviešu kolēģiem pauda skaidru nostāju, ka Ukrainai ir daudz draugu Eiropā, informēja Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Diskusiju laikā tika uzsvērts, ka Ukrainas attīstībai ir jāizvirza vairākas prioritātes, reformu ceļā panākot, ka valsts kļūst par politiski nobriedušu nāciju. Kā būtiska tika minēta valsts virzība uz ES un izmaiņas normatīvajos aktos, kas sekmētu ekonomisko izaugsmi.

Vienlaikus sanāksmē izskanēja arī viedoklis, ka pēdējos trīs gados Ukrainā nav pieņemti stratēģiski svarīgi lēmumi, jo vairāk laika veltīts iekšpolitiskiem partiju procesiem.

Vaidere uzskata, ka politiskās partijas Ukrainā, līdzīgi kā Latvijā, ir vājas un sadrumstalotas, un pirms vēlēšanām veidojas jauni politiskie spēki. Tāpat arī valdības koalīcijas ir bijušas nestabilas, un tas savukārt politiķiem neļauj domāt un strādāt ilgtermiņā, pieņemot stratēģiski svarīgus lēmumus un veicot nepieciešamās izmaiņas.

Augstākās Radas priekšsēdētājs Volodimirs Ļitvins, atbildot uz Vaideres jautājumu par Kijevas un Maskavas attiecībām, uzsvēra, ka Ukrainai nepieciešama stabila un paredzama sadarbība ar Krieviju un šī sadarbība jābalsta uz vienlīdzības principiem, kas patlaban vēl nav nostiprināti.

Savukārt Ukrainas pārstāvji bija nobažījušies par to, kā tiek īstenoti vīzu režīma atvieglojumi Ukrainas pilsoņiem, ieceļojot ES. Rezultātā tika nolemts veidot jaunu darbu grupu, kas izvērtētu situāciju.

"Mums ir jāpalīdz mūsu ukraiņu draugiem, un tieši tāpēc esam nolēmuši izvērtēt pašreizējo situāciju un pārbaudīt ES un Ukrainas vīzu atvieglojumu nolīguma darbību," uzsvēra Vaidere.

Ukrainas prezidenta vēlēšanas notiks 2010.gada 17. janvārī, un patlaban jau sākusies priekšvēlēšanu kampaņa. Eiroparlamentārieši uzskata, ka vēlēšanām jābūt demokrātiskām un brīvām.

Latvijā

Ar jaunu dziesmu “Domas negulēs” un tās videoklipu klajā nākusi Diona. “Dziesma ir dvēselisks stāsts par sirdssāpēm, pārdzīvotām emocijām un skumjām, kas neatstāj pat nakts klusumā. “Domas negulēs” sapratīs ikviens, kurš reiz ir cīnījies ar šķiršanās sāpēm un mēģinājis rast mieru nemierīgās domās,” vēsta dziedātājas komanda.