Lembergs: Kā īlens no maisa izlien Zatlera partijas politiķu vēlme izkārtot sev amatus

© f64

„Sākšu es ar labu ziņu, kas ļoti labi disonē ar to politisko tarkšķēšanu, kas notiek ap brīvostām un brīvām ekonomiskām zonām, ka brīvostas tiekot slikti pārvaldītas, slikti apsaimniekotas, un jātaisa milzīgas reformas. Ventspils brīvostā kravu apgrozījums janvāra mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn jeb 2011. gada janvāri, ir pieaudzis par 61% jeb kravu apgrozība absolūtā izteiksmē ir pieaugusi par 1,1 milj. tonnu, sasniedzot vairāk nekā 3 milj. tonnu,” savā iknedēļas preses konferencē informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Gribu atzīmēt, ka sekmīgi ir strādājusi AS „Ventbunkers”. Janvārī, kā zināms, viņu vairs nevadīja Ostaps Benders jeb tā saucamais advokāts Rūdolfs Meroni – ģenerālprokuratūras uzticamības un godīguma simbols, kā rezultātā a/s „Ventbunkers” ir gandrīz divas reizes vairāk pārkrāvis janvārī nekā pirms gada, kad terminālim bija lieliski komerciāli apstākļi, Rīgas jūras līcis bija aizsalis, bet terminālis diemžēl ļoti slikti nostrādāja,” skaidroja Lembergs.

„Sekmīgi strādājuši arī citi termināli. Gribu atzīmēt „Baltic Coal Terminal”, kas janvārī pārkrāvis rekordlielu apjomu – 500 tūkstošus tonnu ogļu, kas faktiski atbilst viņu jaudai. Nesekmīgi turpina strādāt AS „Kālija parks”, kuru aizvien vēl vada tas pats Ostaps Benders jeb Rūdolfs Meroni. Sekmīgi turpina strādāt prāmju līnijas. Pasažieru skaits šī gada janvārī salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri ir divreiz lielāks, vieglo automašīnu skaits ir 2,1 reizi lielāks, un turpina pieaugt arī kravu apgrozījums. Kravu apgrozījums prāmju līnijās ir pieaudzis par 10% salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri. Arī prognoze februārim ir sekmīga,” klāstīja pašvaldības vadītājs.

„Uz šo labo ziņu fona, protams, komiski un kuriozi, un kā īlens no maisa izlien Zatlera partijas politiķu vēlme izkārtot sev amatus, lai saņemtu naudu, piesedzot to ar nepieciešamību veikt brīvostu un brīvo ekonomisko zonu pārvaldes reformu. Kā zināms, brīvostās valdē ir astoņi cilvēki, no tiem četri ir ministru pārstāvji, bet četri ir no pašvaldībām. Lai pieņemtu lēmumus, vajadzīgas piecas balsis. Tātad, ja Ministru kabineta apstiprinātie četri ministru pārstāvji nobalso pret, tad neviens lēmums nevar tikt pieņemts,” norādīja Lembergs.

„Protams, brīvostas valdes locekļi saņem pilnu informāciju par sagatavotajiem lēmumprojektiem, līdz ar to četri ministri, ja viņiem ir interese, caur saviem pārstāvjiem var saņemt jebkuru informāciju par brīvostu. Turklāt jebkuru nelikumīgu lēmumu, ko pieņēmusi ir brīvostas valde, var atcelt valdība. Te viss ir pilnīgi skaidrs. Ventspils brīvostas darbības vēsturē 17 gadu laikā nav bijis neviens gadījums, kad kāds lēmums balsojot tiktu noraidīts. Kāpēc? Tāpēc, ka mēs vienkārši tā nestrādājam. Mēs meklējam tādu lēmuma variantu, kas apmierina visus. Mēs strādājam pēc consensus principa, nevis pēc balsu vairākuma principa. Tas, protams, zatleriešiem ir nesaprotami. Viņi saprot, ka tam, kam balsis vairāk, ir taisnība. Mēs tā nestrādājam. Mēs ieklausāmies argumentos un meklējam kompromisus,” sacīja Lembergs.

Lembergs arī norādīja, ka tie četri valdības apstiprinātie pārstāvji, kas darbojas Ventspils brīvostas valdē, valdes sēdēs ir aktīvi. „Tur ir pārstāvēta arī Dombrovska kunga padomniece, kura ir profesionāla juriste un diezgan bieži izvirza dažādus priekšlikumus un uzlabojumus lēmumos. Ja mēs nevaram vienoties, tad mēs attiecīgo jautājumu atliekam, nebalsojam par to. Un 17 gadu laikā ne reizi nav bijis tā, ka Ministru kabinets kādu lēmumu būtu atcēlis. Vēl es gribu atgādināt, ka bija laiks, līdz pie varas atnāca „Jaunais laiks”, kad Ventspils brīvostā brīvostas valdē ministrijas pārstāvēja paši ministri. Ventspils brīvostas valdē bija Gorbunovs – satiksmes ministrs, Kalvītis – ekonomikas ministrs, Makarovs – ekonomikas ministrs, Edmunds Krastiņš – finanšu ministrs utt. Protams, atgriezties pie tās prakses, ko pats „Jaunais laiks” kādreiz nojauca, tā jau ir pašas valdības izvēle, ko viņi virza. Katrā gadījumā šobrīd, pēc manām domām, tie, kas ir Ventspils brīvostas valdē, neapšaubāmi ir profesionāļi,” rezumēja pašvaldības vadītājs.

Svarīgākais