Jakāns: VID valda iepriekš neredzēts haoss

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) patlaban valda iepriekš neredzēts haoss, intervijā laikrakstam "Biznes&Baltija" apgalvo ar finanšu ministra Einara Repšes (JL) lēmumu no amata atstādinātais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.

"Tāds haoss VID vēl nekad nav bijis. Tiek īstenoti kaut kādi histēriski pasākumi, lai iekļautos optimizācijas grafikā. Visu manu lēmumu atcelšana ir pati lielākā muļķība, kuru varēja izdomāt. Tagad struktūrā ir pilnīgs bardaks, piemēram, amatā tiek iecelts jauns cilvēks, lai arī šajā amatā strādājošais darbinieks ir atvaļinājumā," stāsta Jakāns.

Atstādinātais VID vadītājs asi vēršas pret finanšu ministru, kuram iepriekš neesot bijušas pretenzijas pret viņu. "Kā var sanākt tā, ka viņu apmierina darba rezultāts, bet cilvēki, kas to dara, neapmierina? Es domāju, ka pret mani tika izvērsta mērķtiecīga kampaņa," norāda ierēdnis.

VID darba torpedēšana esot sākusies jau no pirmās dienas, kad Repše sācis darbu finanšu ministra amatā. Pēc tam pusi no darba laika VID vadībai nācies veltīt nevis tiešajiem darba pienākumiem, bet gatavojot atbildes uz daudzajiem pieprasījumiem un rezolūcijām.

"Repšem attiecībā pret mani bija plāns. Reorganizācijas gaitā viņš gribēja ap mani salikt savus cilvēkus. Tiesa, tikai viņam vienam bija zināmi kritēriji, kā viņš šos cilvēkus izvēlējās. Pēc tam man vienam, kā muļķītim, būtu par viņiem jāatbild. Saskaņā ar likumu es pieņemu darbā un atlaižu cilvēkus, bet viņš piesavinājās šīs tiesības sev. Savukārt man būtu jāatbild par visām sekām," apgalvo Jakāns.

Tomēr Repšes plāns esot izgāzies, jo VID strādājis sekmīgi, un tad viņam nekas neesot atlicis kā "sarīkot šo izrādi".

Jakāns atzīst, ka šī konflikta rezultātā vienam - viņam vai Repšem - nāksies aiziet no amata. Strādāt kopā abi vairs nevarēšot.

"Viena ministra aiziešana vēl nenozīmē radikālas izmaiņas valdībā. Saprotiet, kad valstī ir krīze, mums jāaizņemas nauda, bet ministrs rada haosu tādā struktūrā kā VID, vai tas ir normāli?" jautā ierēdnis.

Svarīgākais