Nav atbalsta Saeimas vēlēšanu ātrākai rīkošanai

Saeimā nav atbalsts Saeimas vēlēšanu rīkošanas pārcelšanai no oktobra uz kādu mēnesi ātrāk. Šādu priekšlikumu iestrādājot likumdošanā, nākamā gada oktobrī paredzētās Saeimas vēlēšanas, visticamāk, neizdotos pārcelt.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām neviens deputāts nav iesniedzis priekšlikumu pārcelt Saeimas vēlēšanas.

Ar priekšlikumu, ka Saeimas vēlēšanas būtu rīkojamas agrāk, ir nācis klajā TP priekšsēdētājs Mareks Segliņš, pamatodams, ka tādā gadījumā deputātiem būtu vairāk laika valsts budžeta izstrādāšanai un pieņemšanai.

Muižniece norādīja, ka par šādu priekšlikumu TP nav spriests, taču viņas vadītajā komisijā atrodas Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi, kuri tiek gatavoti izskatīšanai Saeimā 2.lasījumā.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars aģentūrai LETA skaidroja, ka, lai vēlēšanu komisijas varētu sagatavoties un veikt bez steigas visas nepieciešamās procedūras, decembrī vajadzētu būt pieņemtām izmaiņām likumā. Cimdars norādīja, ka Satversmē ir paredzētas ārkārtas vēlēšanas un tad, ārkārtas režīmā strādājot, var vēlēšanas sagatavot laikā, taču gadījumā, kad nav ārkārtas vēlēšanu, būtu labi, ja izmaiņas likumā tiktu pieņemtas ne vēlāk kā decembrī.

Lai iestrādātu likumdošanā TP priekšlikumu Saeimas vēlēšanas rīkot ātrāk, nekā tas paredzēts šobrīd - oktobra pirmajā sestdienā -, būtu jāgroza ne tikai Saeimas vēlēšanu likums, bet arī trīs Satversmes panti, un šo procedūru nav iespējams veikt steigā, jo Satversmi var grozīt tikai trijos lasījumos un ar vismaz 75 deputātu atbalstu.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais