Lembergs: Latvija atradīsies NATO sastāvā de jure, bet ne de facto

© f64

Piektdien Latvijā viesojās NATO ģenerālsekretārs, kurš tikāsi ar vadošajām valsts amatpersonām. "No tā, kas ir publiski redzams, par ko runās un ar ko tiksies, izriet, ka arī turpmāk Latvija atradīsies NATO sastāvā de jure, bet neatradīsies NATO sastāvā de facto," uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Kāpēc es tā varu apgalvot? Protams, nav šaubu, ka NATO lidmašīnas lido virs Latvijas gaisa telpas un nodrošina Rietumeiropas priekšējo aizsardzības sistēmu, un Latvija maksā par to bagātajām NATO dalībvalstīm. Protams, Latvija ir nenogremdējams NATO aviobāzes kuģis, par kuru nav jāmaksā neviena kapeika, jo par to maksā Latvijas nodokļu maksātāji. Protams, Latvija piedalās dažādu valstu okupācijas karaspēku sastāvā. Tas viss tā ir. Latvija piedalās dažādos NATO samitos kā NATO dalībvalsts, no kā Latvijai jēga nekāda. Bet, kur ir tā problēma, un kad Latvija varētu arī uzskatīt, ka ir uzņemta NATO de facto? Tā notiks tikai tad, kad Latvijas tautsaimniecība tiks integrēta NATO militāri rūpnieciskajā kompleksā. Kad Latvijas bija Varšavas paktā, Varšavas līgumvalstu organizācijas sastāvā, tad Latvijā 7% no iekšzemes kopprodukta tika saražots militāri rūpnieciskajā kompleksā. Šobrīd – praktiski nemaz. Un tas, ka NATO neuztic Latvijai piedalīties NATO militāri rūpnieciskajā kompleksā, kas ir faktiski jebkuras attīstītas valsts viens no ekonomikas attīstības pamatiem, zinātnes attīstības pamatiem, norāda, ka Latviju ne Amerikas Savienotās Valstis, ne Vācija, ne Francija, ne Lielbritānija, ne daudzas citas neuzskata par uzticamu, pilnvērtīgu, pilntiesīgu NATO dalībvalsti,” pauda Lembergs.

„Es šaubos, ka tādā griezumā ar NATO ģenerālsekretāru runās mūsu augstākie valsts vadītāji, jo viņi ir gļēvi. Viņi baidās runāt un aizstāvēt Latvijas nacionālās intereses. NATO galvenais ir bizness. Armija – tas ir bizness. Ieroči – tas ir bizness. Ieroči – tā ir ražošana, tā ir zinātne. Es aicinātu NATO ģenerālsekretāru Rasmusena kungu pateikt Latvijas tautai, kad Latvijā mērķtiecīgi attīstīsies, attiecīgi izdalot finanšu resursus, militāri rūpnieciskais komplekss un kad tas sasniegs tādu pašu īpatsvaru iekšzemes kopproduktā kā tajā laikā, kad Latvija bija Varšavas pakta dalībvalsts, protams, PSRS sastāvā. Tāds vienkāršs jautājums man ir Rasmusena kungam. Es domāju, ka viņš būs pietiekami gļēvs un baidīsies par šo tēmu runāt, jo, protams, vecās dalībvalstis negrib dalīties ar Latviju kā militārās industrijas attīstības vietu. Tas nav viņu interesēs. Bet tad arī vajag pateikt, ka Latvija ir tikai lielgabala gaļa un nenogremdējams aviobāzes kuģis, kāda tā ir tagad priekš NATO,” norādīja pašvaldības vadītājs.