Zaļā partija rīkos piketu pie Ministru kabineta

Rīt, 13.janvārī plkst.07:00-18:00 Latvijas Zaļā partija Rīgā pie Ministru Kabineta rīkos protesta akciju pret Latvijas iesaistīšanos Visaginas AES būvniecības projektā.

"Ar šo protesta akciju mēs, protams, paužam nosodošu attieksmi pret atomenerģijas izmantošanu, kas ir ļoti kaitīga un bīstama gan videi, gan cilvēkiem, tomēr, galvenokārt, mēs vēlamies panākt diskusiju Saeimā un sabiedrībā, jo pagaidām tiek izteikti tikai populistiski saukļi un nevienam nekas īsti nav skaidrs. Esam izsūtījuši vēstules vairākām LR ministrijām, lai noskaidrotu cik informētas ir valdošās institūcijas un pārsteidzoši, ka lielākā daļa viennozīmīgi atbild - trūkst informācijas. Tas ir ne tikai absurdi, bet arī bīstami, jo kā var piekrist atbalstīt kaut ko, par ko pašiem nav saprašanas?", tā Edgars Tavars, LZP valdes priekšsēdētājs.

Latvijas Zaļā partija aicina ikvienu, kam rūp Latvijas nākotne, mūsu visu veselība un labklājība kā arī vēlas uzzināt patiesību par to, ko Latvijai īsti nozīmē iesaistīšanās jaunas AES būvniecībā, pievienoties akcijai visas dienas garumā.

LZP deputāti ar vairāku ZZS deputātu atbalstu jau iesnieguši Saeimā pieprasījumu, kurā lūdz premjeru Valdi Dombrovski atbildēt uz vairākiem jautājumiem. Šodien 12.janvārī Saeimas sēdē deputātu pieprasījums tika nodots izskatīšanā Saeimas Pieprasījuma komisijā. Ar jautājumiem iespējams iepazīties LZP mājaslapā.

LZP 13.janvārī svin savu dzimšanas dienu un vēlas sabiedrībā aktualizēt zaļo filozofiju, kuru pārstāv jau 22 gadus.

LZP deputātu pieprasījumā V.Dombrovskim adresētie jautājumi:

1. Kas deva tiesības Latvijas premjerministram 2006.gadā noslēgt vienošanos par Latvijas līdzdalību Visaginas AES projekta finansēšanā? Vai pirms tik ievērojamu finansiālo saistību uzņemšanās (vai "iezīmēšanas") nebija nepieciešama Saeimas informēšana un debates Ministru kabinetā?

2. Kāda ir lielākā summa, ko Latvija ir gatava ieguldīt citas valsts uzņēmumā Visaginas AES un no kādiem avotiem tā tiks iegūta (AS "Latvenergo" kredītsaistību palielināšana, valsts aizdevums AS"Latvenergo", valsts ieguldījums vai cits)? Cik % kapitāldaļu šajā uzņēmumā piederēs Latvijas valstij?

3. Uz kādiem nosacījumiem Latvija saņems Visaginas AES ražoto elektroenerģiju? Kāda būs šīs enerģijas cena? Vai Latvija iepirks Visaginas AES ražoto elektroenerģiju arī tad, ja tirgū būs pieejama lētāka enerģija vai arī Latvijā esošās ražojošās jaudas spēs pilnībā nodrošināt Latvijas patēriņu?

4. Kā līdzdalība Visaginas AES projekta finansēšanā ietekmēs elektrības tarifus Latvijā?

5. Kādi ieguvumi Latvijai būs no ieguldījumiem Visaginas AES projektā - cik jaunas darbavietas Latvijā tiks radītas, cik Latvijas uzņēmumi tiks nodarbināti AES celtniecības darbos?

6. Vai ir veikti aprēķini, cik darbavietas un kādu nodokļu ieņēmumu pieaugumu nodrošinātu līdzvērtīgas investīcijas Latvijas uzņēmumos, kas apgūtu atjaunojamos energoresursus?

7. Vai Latvijas valdībai ir pārliecība, ka Lietuva plānotajā laikā līdz 2020.gadam spēs veikt Ignalinas AES demontāžu un Latvijai (Visaginas AES projekta finansēšanas ietvaros) nebūs jāpiedalās arī šī projekta, kā arī kodolatkritumu glabātuves celtniecības finansēšanā?

8. Kāds valsts atbalsts tiek plānots AES attīstībai?

9. Kā Latvija izpildīs saistības, kas paredz līdz 2020.gadam AES īpatsvaru enerģijas gala patēriņā palielināt līdz 40%?

Svarīgākais