ASV vēstniece: jaunās ASV aizsardzības vadlīnijas nepasliktinās Latvijas drošības situāciju

Šodien, 6.janvārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar ASV vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi (Judith Garber), kura apliecināja, ka jaunās ASV aizsardzības stratēģiskās vadlīnijas nepasliktinās Latvija drošības situāciju.

"Jaunās vadlīnijas ir reakcija uz esošo situāciju pasaulē, tāpēc ASV plāno palielināt savu klātbūtni Āzijas reģionā," norādīja vēstniece. "Neskatoties uz to, ASV turpinās pildīt savas līdzšinējās apņemšanās attiecībā uz Eiropu un Latviju."

Dž.Gārbere uzsvēra, ka ASV līdzīgi kā Latvija krīzes gados vēlas padarīt savus bruņotos spēkus profesionālākus un efektīvākus.

A.Pabriks atzinīgi novērtēja jaunajās ASV stratēģiskajās vadlīnijās izteikto skatījumu uz Eiropas un Latvijas drošību, kā arī izteica gandarījumu par Latvijas un ASV divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, kas Latvijai ir ļoti nozīmīga. "Neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju Eiropas valstīs, tām nākotnē būs jāpievērš lielāka uzmanība drošības garantēšanai Eiropā, padarot valstu sadarbību ciešāku un rīkojoties saskaņā ar "gudras aizsardzības" principiem," sacīja aizsardzības ministrs.

ASV vēstniece ļoti atzinīgi novērtēja Baltijas valstu un perspektīvā arī Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību aizsardzības jomā, jo tas pastiprina drošības situāciju reģionā un saskan arī ar NATO mērķiem un uzdevumiem.

Puses pārrunāja arī gaidāmo NATO samitu Čikāgā un citas aktualitātes.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.