Dānija no Polijas pārņem ES prezidentūru

Dānija 1. janvārī pārņēmusi no Polijas ES prezidentūras stafeti un kļuvusi par Eiropas Savienības (ES) prezidējošo valsti un par savām prioritātēm sešus mēnešus ilgās prezidentūras laikā noteikusi finanšu disciplīnas pastiprināšanu bloka dalībvalstīs, lai veiksmīgi apkarotu pašreizējo ekonomikas krīzi un veicinātu izaugsmi.

Starp citiem nozīmīgākajiem uzdevumiem Dānija savā darba kārtībā iekļāvusi bezdarba samazināšanu un sabiedrības novecošanās problēmas risināšanu, kā arī ES konkurētspējas vairošanu globālā mērogā un investīciju palielināšanu energoefektivitātes un atjaunīgās enerģijas projektos.

"Ekonomikas krīze kopā ar demogrāfiskajām tendencēm nozīmē, ka ES sagaida lieli izaicinājumi sociālajā un integrācijas jomā. Jārisina augstā bezdarba jautājums un darbaspēka deficīts, kāds var iestāties tuvākajos gados ES sabiedrības novecošanās dēļ," teikts Dānijas valdības mājaslapā.

Dānija savas prezidentūras laikā meklēs iespējas, kā motivēt vecāka gadagājuma ES pilsoņus ilgāk palikt darba tirgū, turpinot dzīvot veselīgu, neatkarīgu un cilvēka cienīgu dzīvi.

Lielu uzmanību Dānija iecerējusi pievērst jauniešu izglītībai un iesaistīšanai darba tirgū, fokusējoties uz cilvēku ar īpašām vajadzībām un marginalizētām sabiedrībām grupām, kā arī uz vienādu iespēju radīšanu visiem sabiedrības locekļiem un nabadzības apkarošanu.

Starp savām prioritātēm integrācijas sfērā Dānija iekļāvusi demokrātijas vērtību stiprināšanu, sociālo saliedētību un starpkultūru izpratni, kā arī radikalizācijas novēršanu un mērķtiecīgu iejaukšanos tās apkarošanā.

Dānija savas prezidentūras periodā plāno pastiprināti pievērsties jautājumam par to, kā ES drošību ietekmē globalizācija, pieaugošais spiediens uz ES robežām migrācijas dēļ un starptautiskā noziedzība.

Tāpat Dānija sola lielu uzmanību veltīt ES kopējā tirgus neizmantotajām iespējām, pārtikas drošības jautājumiem, kopējās lauksaimniecības politikas reformēšanai un ES attiecībām ar trešajām valstīm.

Kopš iestāšanās ES 1973.gadā Dānija jau septīto reizi ir bloka prezidējošā valsts, nomainot Poliju, kuras sešu mēnešu prezidentūra beidzās sestdien. 2012.gada jūlijā prezidējošās valsts funkciju no Dānijas pārņems Kipra.

Latvijai šis pienākums būs jāpilda 2015.gada pirmajā pusē.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.