Saeimas deputātiem algas necels

Pieņemot valsts 2012. gada budžetu galīgajā lasījumā, Saeimas deputāti atteicās no iepriekš paredzētā algu pielikuma septiņu latu apmērā.

Labojam Neatkarīgās 16. decembra publikāciju, kurā netika ņemts vērā budžeta pieņemšanas otrajā lasījumā izdarītais labojums. Ar to uz 2012. gadu tika pārnesti jau pastāvošie Saeimas deputātu algas pieauguma ierobežojumi, kas atstāja deputātiem 1417 latus mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Saeimas amatpersonu algas aug līdz ar viņu amatu svarīgumu. Līdzās algām deputāti saņem apvienotu kompensāciju par transporta izdevumiem un telpu īri. Kompensācijas apmēri katram deputātam ir individuāli atkarībā no viņa dzīvesvietas. Kompensācijas saņemšanai jāuzrāda attaisnojoši dokumenti. Deputāti gan var cerēt uz lielākām kompensācijām līdz ar inflāciju, kas izriet no tā, ka viņi 15. decembrī balsoja par nodokļu un nodevu celšanu.

Valdība ir izvēlējusies kompensēt inflācijas zaudējumus vismaz ierēdņiem, uz nākamo gadu apsolot viņiem piemaksas pie atvaļinājuma pabalsta; dažkārt tās mēdz dēvēt par 13. algu. Saeimas preses dienests

Neatkarīgajai apliecināja, ka «Saeimas deputātiem netiek piešķirts atvaļinājums Darba likumā noteiktajā kārtībā un arī atvaļinājuma pabalstu deputāti nesaņem. Tādējādi arī uz atvaļinājuma pabalsta rēķina deputātu ienākumi nākamgad nepieaugs. Atvaļinājuma pabalsts attiecas uz citiem valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem.»

Deputāti iesaldēja algu pieaugumu ne vien sev, bet arī valsts kontrolierim, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes locekļiem, tiesībsargam, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam un locekļiem, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam un citām amatpersonām.