Reportieri Bez Robežām nosoda Latvijas portāla redaktora arestu

Starptautiskā organizācija Reportieri Bez Robežām (Reporters sans Frontieres, RSF) stingri nosoda arestu un pieprasa nekavējoties atbrīvot Leonīdu Jākobsonu, kriminālziņu portāla kompromat.lv vadītāju, kurš pēdējā mēneša laikā publiskoja Nila Ušakova e-pastus no perioda, kad Ušakovs vēl bija Saeimas deputāts.

«Mēs pieprasām Jākobsona nekavējošu atbrīvošanu,» pausts RSF galvenās mītnes Parīzē izplatītajā paziņojumā. «Ir nepieļaujami, ka Eiropas Savienības dalībvalstī kāds var tikt apcietināts par informācijas publicēšanu medijos. Turklāt, konfiscējot žurnālista datorus, datu nesējus un serverus, var tikt apdraudēti žurnālista informācijas avoti, radot spiedienu uz žurnālistu un tādā veidā cenšoties panākt, lai viņš atklāj, kā ieguvis informāciju.»

«Rīgas mērs var vērsties pret Jākobsonu ar iesniegumu likumā noteiktajā kārtībā, ja viņš uzskata, ka viņa reputācija ir tikusi aizskarta, vai arī viņš var izmantot visas iespējas atbildēt publiski. Bet Jākobsona ieslodzīšana cietumā un tehniskā aprīkojuma konfiscēšana izskatās vairāk pēc atriebības akta nekā tiesiskām darbībām.»

Jākobsons, kurš ir 2009. gada Latvijas Žurnālistikas balvas ieguvējs kategorijā «Par vārda brīvības aizstāvēšanu», ir ieguvis arī citus e-pastus, kas uzrāda, ka politisko kampaņu finansēšanā varētu būt izmantots nelegāls finansējums. E-pasti, kurus Jākobsons sāka ievietot kompromat.lv no 17. novembra, uzrāda, ka Ušakovs piegādājis informāciju Krievijas vēstniecības amatpersonām, radot aizdomas par Ušakova darbības motīviem.

Pēdējā mēneša laikā Kompromat.lv turklāt piedzīvojis vairākas sērijas ar DDoS uzbrukumiem, un 21. novembrī uzbrucējiem izdevās izdzēst visu portāla arhīvu - vairāk nekā 10 gadus ar publikācijām. Vēlāk saite tika atjaunota no rezerves kopijām, tomēr šobrīd atkal Kompromat.lv nedarbojas, jo policija hostinga kompānijā izņēmusi trīs serverus.

Kompromat.lv ir plaši pazīstams kā kriminālziņu portāls, kurš publicējis daudzus pētnieciskos materiālus un dokumentus par korupciju, organizēto noziedzību, narkotikām, kontrabandu un citām kriminālajām aktivitātēm. Tas bieži izpelnījies rakstu varoņu nelabvēlību, bet nekad iepriekš žurnālisti, kas publicējas šajā portālā, nav tikuši apcietināti vai apsūdzēti sakarā ar profesionālās darbības veikšanu.

Svarīgākais