TP un JL cīnās, kurš kontrolēs VID

Politiskie satricinājumi, ko rada konflikts starp premjera partijas finanšu ministru Einaru Repši (JL) un Tautas partijas ietekmes sfērā esošo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu, ir atlikti par vienu mēnesi.

Tieši tik ilgi turpināsies disciplinārā izmeklēšana par Dz. Jakāna iespējamiem pārkāpumiem, kurai zaļo gaismu pirmdien valdības sēdē deva arī Tautas partijas (TP) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministri, kas pagājušajā piektdienā pret to iebilda.

Ja komisija konstatēs, ka E. Repšes lēmums par Dz. Jakāna atstādināšanu no pienākumu pildīšanas ir pamatots, jo VID ģenerāldirektors veicis tās darbības, ko viņam pārmet ministrs, konkrēti – rīkojumu nepildīšanu, valdībai būs pie šā jautājuma jāatgriežas un jālemj par Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata. Dz. Jakāns pirmdien valdības sēdē atkārtoja savu jau iepriekš pausto pozīciju, ka viņš saskaņā ar Valsts civildienesta likumu nevar pildīt ministra rīkojumus, kuri ir nelikumīgi. Uz dienesta izmeklēšanas laiku ar Ministru kabineta lēmumu par VID vadītāja pienākumu izpildītāju pirmdien tika iecelta Dz. Jakāna pirmā vietniece, Galvenās nodokļu pārvaldes direktore Nelija Jezdakova.

TP pārstāvji tieslietu ministrs Mareks Segliņš un pašvaldību ministrs Edgars Zalāns pieprasīja, lai disciplinārās izmeklēšanas komisijā tiktu iekļauts arī kāds Tieslietu ministrijas pārstāvis. M. Segliņš gan pēc tam izteicās, ka viņam neesot ne mazāko šaubu – arī pēc izmeklēšanai atvēlētā mēneša E. Repše noteikti valdībā virzīšot jautājumu par Dz. Jakāna atcelšanu no amata un komisijā finanšu ministrs noteikti iekļaušot "sava politbiroja cilvēkus".

Kuluāros tiek runāts, ka līdz tam partijas centīsies panākt vienošanos, kuras ietekmes cilvēks VID vadībā nomainīs Dz. Jakānu. M. Segliņš Neatkarīgajai nosauca par muļķībām versiju, ka viņa vadītā TP cenšas par to vienoties ar Jauno laiku. E. Repše pirmdien pēc būtības neatbildēja uz jautājumu, kāpēc VID procesos pēdējā laikā iesaistījies JL politiķis Edgars Jaunups, uz ko uzmanību vērsa Dz. Jakāns. Otrs iemesls, kāpēc TP necentās jau šobrīd uzstāt uz konflikta atrisinājumu sev vēlamā veidā, ir partijas ieinteresētība, lai Valda Dombrovska (JL) valdība noturētos vismaz tik ilgi, kamēr Saeimā tiek pieņemts 2010. gada budžets. Turklāt 21. novembrī gaidāma TP līderu maiņa, kad partijas kongress, visticamāk, par priekšsēdētāju ievēlēs Andri Šķēli.

Svarīgākais