Lembergs: budžetu deputātiem vajadzēja izskatīt, izprast un pieņemt atbildīgu lēmumu astoņās stundās

„Vakar valsts budžetu Saeimā pieņēma 1.lasījumā. Visu šo biezo materiālu deputātiem vajadzēja izskatīt, izprast un pieņemt atbildīgu lēmumu, balsojot par vai pret, astoņās darba stundās. Kā jūs domājat, cik daudz laika bija dots deputātiem, lai iesniegtu priekšlikumus? Trīs darba stundas – tas viss ir jāsaprot un jāiesniedz priekšlikumi, plus vēl jāizskata 31 likumprojekts. Lūk, tā mēs te taisām tiesisku valsti un palielinām parlamenta lomu,” savā iknedēļas preses konferencē sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Te ir rakstītas izdevumu pozīcijas, nesalīdzinot ne ar 2010.gada faktu, ne arī ar 2011.gaidāmo faktu. Līdz ar to nav redzama absolūti nekāda dinamika. Līdz ar to tā lemšana ir uz aklo. Es atšķiru vaļā, te ir ieraksts: dotācija vispārējiem ieņēmumiem, kas tiek atšifrēta kā vispārējā kārtībā sadalāmā dotācija no vispārējiem ieņēmumiem 10 miljoni 980 tūks. Ls. Nu, ko jūs no tā sapratāt? Kur tā nauda tiks tērēta? Nesapratāt. Atšķirsim vēl, atvainojos, uz dullo. Programma tiesvedības procesu optimizēšanai – uzturēšanas izdevumi. Ko jums izsaka „uzturēšanas izdevumi”? Var iedomāties daudz ko, ja zina, kas tā ir par programmu.

Ar ko sākas uzturēšanas izdevumi? Tie sākas ar elektrību, siltumu, ūdeni, telefonu utt. To vajadzētu atšifrēt, bet nekā no tā nav. Te rakstīts – atlīdzība, bet kur ir štatu saraksts, kādas ir algas? Preces un pakalpojumi – 3,3 milj., bet tālāk – kādas preces, kādi pakalpojumi? Ko konkrēti pirks – kameru, datoru, televizorus vai kādu SPA apmeklējumu? Tāds ģeniāls budžets! Ģeniāls budžets ģeniāliem tautas kalpiem,” klāstīja Lembergs.

„Es paņēmu valdošās koalīcijas 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmas un papētīju, kā tas atainojas budžetā, jo bez budžeta nekāda programma nav īstenojama. „Vienotība” solīja nemainīgu nodokļu politiku. Kā tas ir izpildīts? Kopējais nodokļu slogs ir palielinājies par 39 miljoniem. Tātad „Vienotība” ir samelojusies – nodokļu slogs tiek palielināts. Solījums – pakāpeniski samazināt nodokļu slogu darbaspēkam. Tas nav samazināts. Solījums – nodrošināt pastāvīgu autoceļu un transporta līniju attīstību. Ceļu fondu finansējums ir samazināts valstī par 8%, bet pašvaldībām par 25%. Kā jūs domājat, ja samazina finansējumu ceļiem, vai tā ir attīstība vai regress? Man liekas, tas ir regress. Tā te ir ierakstīts, es ņemu tikai no programmas. Tātad sameloja vēlētājiem. Cik sen samelojās? Septembrī. Solījums – strādājošo vecāku bērniem nodrošināt bērnudārzus no četru gadu vecuma. Atkal samelojās, nav tā. Ko solīja Valdis Dombrovskis publiskajās debatēs? Mums ir piedāvājums noteikt moratoriju nodokļu paaugstināšanai uz trim gadiem. Samelojās. Pēc trim mēnešiem pieņems un palielinās nodokļus. Un tālāk jau atbilstoši budžeta iespējām mēģinās nodokļus samazināt, pirmkārt, jau darbaspēka nodokli. Samelojās. Solīja, ka attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli tās izmaiņas var tikt plānotas ar 2013.gadu. Samelojās – būtiskas izmaiņas tiek plānotas jau 2012.gadā. Kā var nesolīt? Solvita Āboltiņa solīja – ir paredzēts stimulēt uzņēmējdarbības attīstību ārpus pilsētas. Samelojās. Nav nekas tamlīdzīgs paredzēts. Par konsolidāciju izsakās finanšu ministrs Andris Vilks – uzsvars maksimāli jāliek uz izdevumu daļu. Samelojās. Maksimāli uzsvars likts uz pašvaldībām. Ina Druviete: atbalstām pilnīgu valsts budžeta finansējumu klātienes studentiem. Samelojās. Nav tas paredzēts,” skaidroja pašvaldības vadītājs.

„Ņemam Zatlera partijas 4000 zīmju programmu. Samazināsim kopējo nodokļu slogu darbaspēkam. Samelojās. Samazināsim bezdarbu, piešķirot nodokļu atvieglojumus un atbalstu apmācībai darba devējiem. Samelojās. Nav tas paredzēts. Nodrošināsim bezmaksas bērnudārzus saskaņā ar „nauda seko skolēnam” principu no 1,5 gada vecuma. Nekas nav paredzēts. Nu, kā var nesolīt tiesiskā valstī?! Augstākais tiesiskuma princips – melot vēlētājiem. Tas ir tāds TOP līmenis. Ieviesīsim nākamā bērna atbalsta politiku. Samelojās, nekas nav ieviests, neparedz neko tādu. Atjaunosim ilgtspējīgu pensiju sistēmu, palielinot pensijas 2.līmeņa iemaksas un ieviešot jaunus stimulus veicot uzkrājumus 3.līmenī. Samelojās, nav tas paredzēts. Izveidosim pensiju 4.līmeni, kas saistīts ar bērnudārziem. Samelojās. Nav paredzēts. Atjaunosim aizsardzības finansējumu līdz 2% no IKP, daļu novirzot investīcijām, kas veicinās Latvijas ekonomisko izaugsmi un inovācijas. Samelojās, nav paredzēts. Paplašināsim pašvaldību ienākumu bāzi un lemtspēju. Pilnīgi otrādi – ir samazināta pašvaldību ienākumu bāze un lemtspēja. Vienkārši atņem naudu. Par ko tad tu lemsi, ja nav naudas? Piešķirsim pašvaldībām būtisku uzņēmumu ienākumu daļu. Nekas nav, kā bija nulle, tā arī palika. Samelojās. Kā var nesolīt Zatlers? Svarīgi ir, lai ievēl. Pārējais ir štrunts. Veicināsim politikas darbības reģionos, nosakot reģionālās kvotas. Nav nekas tāds paredzēts. Samazināsim nodokļu slogu darba spēkam par 0,9 %. Nav ne pa vienu procentpunktu samazināts. Nulle. Samelojās. Kā var nesolīt? Roberts Ķīlis: pāriet no privāti apmaksātās augstākās izglītības uz publiski apmaksātu. Nekas tamlīdzīgs. Kā liela daļa maksāja privāti, tā arī maksās,” klāstīja Lembergs.

„„Visu Latvijai!”: augstāki nodokļi nekustamo īpašumu spekulantiem. Nav paredzēts. Atbalsts vietējiem plašsaziņas līdzekļiem. Nav izpildīts, gaidām. Valsts pārvalde ir jāsamazina attiecīgi iedzīvotāju skaita samazinājumam. Nav izpildīts. Ekonomikas ministrija apvienojama ar Reģionālās attīstības ministriju, izveidojot Attīstības ministriju. Nav apvienotas. Vārdu sakot, visi priekšvēlēšanu solījumu ir kaķim zem astes. Un kopš vēlēšanām ir pagājuši tikai daži mēneši,” rezumēja Lembergs.