CVK locekļi: uz komisiju tiek izdarīts politiskais spiediens par grozījumiem Satversmē

Divi CVK locekli Raimonds Olehno un Elizabete Krivcova uzskata, ka uz Centrālo vēlēšanu komisiju tiek izdarīts politisks spiediens sakarā ar referenduma rīkošanu par Grozījumiem Satversmē par krievu valodu.

Kaut iepriekš bija ziņots, ka galīgie parakstu vākšanas rezultāti būs zināmi līdz gadu mijai, kad CVK var apstiprināt parakstu vākšanas rezultātus, taču jau dažas dienas taču jau dažas dienas atsevišķi politiķi spriež, ka CVK ir jāpabeidz parakstu pārbaude nākamnedēļ, lai Saeima varētu balsot par vēlētāju iniciētu likumprojektu jau 22.decembrī, bet referendums varētu notikt 18.februārī.

„Tas ir mēģinājums ietekmēt Centrālās vēlēšanu komisijas darbu - rīkot referendumu pēc iespējas ātrāk pēc kaut kāda politiska spēka uzdevuma, nerēķinoties ar to, ka tas prasīs papildus resursus un līdzekļus. Lai parakstu pārbaudi veiktu ātrāk, CVK ir spiests pārkārtot savu darbu, liekot darbiniekiem strādāt pastiprinātā režīmā. Neredzu nevienu objektīvu iemeslu, kāpēc CVK ir jānodrošina, ka Saeima balso par vēlētāju ierosinātiem grozījumiem Satversmē tieši 22.decembrī. CVK ir jāpārbauda paraksti saprātīgā laika posmā un ja ir konstatēts, ka 10% vēlētāju ir parakstījušies par likumprojekta ierosināšanu, tas ir jānodod Valsts prezidentam. Manuprāt, pildot šādus politiskus pasūtījumus CVK , iedragās komisijas autoritāti un vēlētāju uzticību.” – saka ilggadējs CVK loceklis Raimonds Olehno.

Līdzīgu kritiku CVK ir izpelnījusies, rīkojot tautas nobalsošanu par grozījumiem Nacionālās drošības likumā 2007.gadā. Tolaik referendums tika nozīmēts uz 7.jūliju, kad vairums cilvēku dodas atvaļinājumos. Rezultāta referendumā netika savākts kvorums. „Līdz šim domāju, ka Kalvīša laiki mūsu politikā ir beigušies, bet jaunāki notikumi liecina, ka iekšparteiskās intereses atkal kļūst pārāki par likumu un demokrātijas vērtībām. Ja Saeimā izskatīs likumprojektu šogad, tad Ministru prezidentam, protams, būs par ko slavēt savu partiju Jaungada uzrunā, taču tas nelīdzēs problēmas risināšanā. Etniskā saspīlējuma mazināšanai ir nepieciešamas kvalitatīvas diskusijas, nevis ātrāks referendums ” – uzskata CVK locekle un cilvēktiesību aizstāve Elizabete Krivcova.

Latvijā

Par Valsts kontroles (VK) revīzijā kritizēto Zemkopības ministrijas (ZM) īstenoto elektroautomobiļu uzlādes staciju projektu ir jāuzdod jautājumi arī toreizējiem zemkopības ministriem Kasparam Gerhardam (NA) un Didzim Šmitam (AS), intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais