Turpinot elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, "Augstsprieguma tīkla" daļas nodos FM

Ministru kabinets šodien, 29.novembrī, atbalstīja neatkarīga elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora izveidi, no AS "Latvenergo" atsavinot AS "Augstsprieguma tīkls" kapitāla daļas Latvijas Republikai un nododot tās Finanšu ministrijas (FM) valdījumā.

Ar pārvades sistēmas operatora nodalīšanu Latvija veic tālāku elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, tādejādi veidojot lielāku tirgus pārskatāmību attiecībā uz tīklu darbību un piegādēm.

"Augstsprieguma tīkla" daļas tiks nodotas valdījumā FM saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/72/EK, kas nosaka, ka viena un tā pati persona nevar tieši vai netieši kontrolēt vienlaikus elektroenerģijas ražošanas un tirdzniecības, kā arī pārvades darbības. Līdz ar to, AS "Latvenergo", kas nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu un tirdzniecību, vienlaikus nevar nodarboties arī ar pārvadi. Ņemot vērā, ka Ekonomikas ministrija jau ir "Latvenergo" kapitāla daļu turētāja, tā nevar būt arī "Augstsprieguma tīkla" kapitāla daļu turētāja, tāpēc "Augstsprieguma tīkla" daļas saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu tiks nodotas FM.

Ekonomikas ministrija jau iepriekš informēja, ka šā gada 12.janvārī Ministru kabinets pieņēma rīkojumu, ar kuru, atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 13.jūlija Direktīvai 2009/72/EK, tika noteikts elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora nodalīšanas modelis - neatkarīga sistēmas operatora izveidošana, šī mērķa īstenošanai atsavinot Latvijas Republikai AS "Augstsprieguma tīkls" kapitāla daļas.

Latvija, rūpīgi izvērtējot dažādus apstākļus, kā piemērotāko risinājumu izvēlējās veidot neatkarīgu sistēmas operatoru, jo tas nodrošinās pārvades sistēmas operatora funkciju un pārvades pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību, kā arī nepastāv juridiski šķēršļi tā ieviešanai. Izvēlētais ražotāja un pārvades sistēmas nodalīšanas modelis neietekmēs pārvades pakalpojumu tarifus.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 13.jūlija Direktīvas 2009/72/EK mērķis ir tālāka elektroenerģijas tirdzniecības un ražošanas nodalīšana no darbībām, kas saistītas ar elektroenerģijas pārvadi.

Ekonomikas ministrija atgādina, ka elektroenerģijas pārvades sistēmas darbībā pastāv dabiskais monopols. Ja dabiskais monopols darbojās vertikāli integrētā komersanta sastāvā, to ir grūti kontrolēt un tas nerada sistēmas caurspīdīgumu. Lai nodrošinātu dabiskā monopola darbības pārskatāmību, sekmētu labāku tā uzraudzību un veicinātu konkurences attīstīšanos elektroenerģijas tirgū, tas ir jānodala no pārējām elektroenerģijas sistēmas darbībām.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.