Šlesers gatavs likvidēt savu partiju

© Andrejs Terentjevs/ F64

Ņemot vērā oligarhijas skandālu, palikšanu ārpus 11. Saeimas un daudzo partijas biedru aiziešanu, šonedēļ notiks Šlesera Reformu partijas LPP/LC kongress, kas, visticamāk, beigsies ar šīs organizācijas darbības izbeigšanu. To Neatkarīgajai apliecināja partijas līderis Ainārs Šlesers.

Eksperti gan uzskata, ka pat partijas likvidēšana un neglaimojošie skandāli nekļūs par iemeslu, lai partijas līderis A. Šlesers uz visiem laikiem pazustu no politiskās skatuves.

Jāatgādina, ka šis gads Šlesera Reformu partijai un tās vadītājam bijis īpaši smags. Maijā līdzšinējais Valsts prezidents Valdis Zatlers pauda neuzticību 10. Saeimai, par formālo iemeslu minot parlamenta nevēlēšanos piekrist kratīšanai A. Šlesera dzīvesvietā. Deklaratīvajai cīņai ar oligarhu ietekmi politikā sekoja Saeimas ārkārtas vēlēšanas, kurās LPP/LC nespēja pārvarēt 5% barjeru un palika ārpus parlamenta. Kā loģisks turpinājums bijusi arī vairāku LPP/LC politiķu aiziešana no partijas, meklējot izdevīgākas pozīcijas citās organizācijās vai jaunos reģionālajos spēkos. Polittehnologs Jurģis Liepnieks sarunā ar Neatkarīgo akcentēja: plānotā LPP/LC likvidēšana raisot asociācijas ar citiem precedentiem, kad, piedzīvojis strauju vēlētāju uzticības kritumu, A. Šlesers likvidē vienu partiju, lai drīz vien radītu citu. Tā savulaik notika ar Jauno partiju, kas pārtapa Jaunajā kristīgajā partijā, vēlāk – Latvijas Pirmajā partijā, tad – apvienībā ar Latvijas ceļu un drīz vien arī apvienībā ar Tautas partiju. «To, vai šoreiz situācija ir daudz nopietnāka, zina tikai pats Ainārs Šlesers un Juta Strīķe,» ar ironiju atzina eksperts, piebilzdams, «ja viņš netiks iesēdināts cietumā, tad atgriešanās lielajā politikā ir visnotaļ iespējama.» J. Liepnieks arī uzskata, ka oligarhijas skandāls nav pārvilcis svītru A. Šlesera karjerai. «Vēlētājs nekad nav lolojis ilūzijas, ka Ainārs Šlesers ir balts un pūkains. Un tomēr balsoja par «reālo darītāju», kā šis politiķis sevi vienmēr pozicionējis. Tieši tādēļ Aināra Šlesera tēlam daudz vairāk kaitē varas zudums un izkrišana no parlamentārās aprites, jo zaudētāja loma ir diametrāli pretēja tam, ar ko balsotājiem asociējas Ainārs Šlesers.»

Arī Ēriks Stendzenieks, kurš savulaik LPP/LC veidojis vairākas reklāmas kampaņas, atzīst: «Ainārs Šlesers ir spēcīgs fenomens Latvijas politiskajā vidē, un pat pēc šīm neveiksmēm viņš nekur nepazudīs. Sabiedrības simpātijas ir kā pulksteņa pendele. Tās pieder te darītājiem, te jaunajiem censoņiem, te stabilitātes solītājiem. Taču tauta ļoti ātri viļas savos elkos. Ja vēlēšanas notiktu šodien, tad LPP/LC spēku samērs būtu pavisam cits,» saka Ē. Stendzenieks.

Tikmēr pats A. Šlesers sarunā ar Neatkarīgo neslēpa, ka partijā par iespējamo likvidāciju valdot dažādi viedokļi, taču šāds scenārijs esot visreālākais. «Tāda ir bijusi vēlētāju izvēle, un nebūtu pareizi formāli saglabāt partiju, pret kuru esošā vara regulāri noslauka kājas un vaino visos grēkos.» Tāpat pēc partijas likvidēšanas A. Šlesers rekomendēšot tai paredzēto valsts finansējumu novirzīt Latvijas bērnunamiem. Savukārt, komentējot iespējamo atgriešanos lielajā politikā, A. Šlesers uzsvēra, ka tuvākajā laikā negrasās mainīt prioritātes un visu laiku veltīšot ģimenei. Politiķis gan piebilda, ka daudzi LPP/LC biedri turpinās savu karjeru reģionālajos spēkos, gatavojoties nākamgad paredzētajām pašvaldību vēlēšanām. «Paredzu, ka pēc trim gadiem reģionālās partijas būs gatavas veidot jaunu, vienotu Vislatvijas partiju, kas pašvaldībām beidzot sniegs nopietnu pārstāvniecību valdībā,» sacīja politiķis, liekot noprast, ka tieši šāda varētu būt viņa atgriešanās politikā.

Svarīgākais