Jakāns ar Repši "saplēšas" valdības sēdes laikā

Šodien valdības sēdes laikā, balansējot uz savstarpējās nepatikas robežas, izvētās plašas diskusijas starp finanšu ministru Einaru Repši (JL) un atstādināto Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu.

Puses plaši mēģināja argumentēt izveidojušos situāciju, viena otrai veltot pārmetumus. Repše uzsvēra, ka viņam kā nozares pārraugošam ministram bija jārīkojas, jo ierēdnis Jakāns nav pildījis viņa rīkojumus.

Kā jau vēstīts, valdība šodien jau otro reizi lēma par VID pagaidu vadītāju apstiprināšanu. Šoreiz ieņēmumu dienesta pagaidu vadītājs tika apstiprināts.

"Es gribu uzsvērt, ka situācija, ka valsts pārvaldes sistēmā kāds ierēdnis nepakļaujas vadības norādījumiem, nav pieļaujama," valdības sēdē sacīja finanšu ministrs. Ministrs skaidroja, ka šodien viņš lūdz valdību atrisināt tehnisku jautājumu par VID ģenerāldirektora vietas izpildītāju. Šis jautājums, pēc Repšes domām, tieši neskar lietu saistībā ar atstādināto VID vadītāju Jakānu.

Iebildumus pret šī jautājuma skatīšanu līdzīgi kā iepriekšējā valdības sēdē šodien atkal pauda tieslietu ministrs Mereks Segliņš (TP) un vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Jakāns, kurš uz jautājuma par VID pagaidu vadītāju apstiprināšanu skatīšanu valdībā, ieradās novēloti, skaidroja, ka ierēdnim jāpilda tikai likumīgi dotie uzdevumi. Līdz ar to viņš nedrīkst pildīt pretēji dotus uzdevumus, ko viņš arī nedara.

Jakāns jautājuma par VID pagaidu vadītāju apstiprināšanu skatīšanu valdībā patlaban uzskata par nelikumīgu. "MK par kaut ko lemj, kad sen jau vietas izpildītājs ir iecelts pagājušajā ceturtdienā ar Repšes parakstu," teica Jakāns.

Viņš sacīja, ka jau ilgākā laika posmā no finanšu ministra katru dienu pienākot rezolūcijas, piemēram, 20.aprīlī Repše lūdz VID ģenerāldirektoru sniegt informāciju un paskaidrojumus par pieņemtajiem un par gaidāmajiem lēmumiem. "Tas nav iespējams, sniegt paskaidrojumus par gaidāmajiem lēmumiem," uzsvēra Jakāns.

Jakāns arī diskusijā atzina, ka Repše viņu ir lūdzis sniegt informāciju par atsevišķiem kriminālprocesiem.

Kā ziņots, valdība šodien pēc garām diskusijām par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju apstiprināja VID ģenerāldirektora pirmo vietnieci, Galvenās nodokļu pārvaldes direktori Neliju Jezdakovu.

Svarīgākais