"Latvijas Radio 2" raida reklāmu, kas aicina parakstīties par krievu valodu

"Latvijas Radio 2", kura sauklis ir - „vislatviskākais radio pasaulē" un kas lepojas, ka "atskaņo dziesmas tikai latviešu valodā", tādējādi piesakot cīņu "mūsu kārkluangļiem" un palīdzot saglabāt latviskumu, pēc valsts svētkiem pārraida reklāmas, kas mudina parakstīties par krievu valodu kā otro valsts valodu, raksta "Ir.lv".

Par to Ir.lv informēja radio klausītāji. Latvijas radio 2 (LR2) reklāmas pakalpojumu daļas vadītājs Andris Morkāns Ir.lv apstiprināja, ka LR2 kā sabiedriskais medijs tiešām pārraida šādas reklāmas, jo likums tam liekot pārraidīt dažādas reklāmas.

„Man var nepatikt vai kādam citam var nepatikt, bet mēs nevaram pārkāpt likumu," saka A.Morkāns. Viņa ieteikums gan esot bijis neraidīt reklāmu pirms Latvijas valsts svētkiem un to laikā. Tas arī ņemts vērā.

Kopumā reklāma, kuras beigās tiek norādīts, ka to apmaksā privātpersona Aleksandrs Baranovs, tiek raidīta deviņas reizes - no 21.novembra vakara līdz 28.novembra rītam. Aptuvenā summa, kas samaksāta par reklāmas raidīšanu nedēļas garumā, esot 300 latu, informē Morkāns.

Vienīgais ierobežojums bijis - neraidīt reklāmu pirms Latvijas valsts svētkiem.

Organizācijas „Dzimtā valoda", kas organizē parakstu vākšanu par krievu valodu kā otro valsts valodu, analītiķe Olga Goldina Ir.lv teica, ka vienīgās reklāmas, kas izmantotas parakstu vākšanas laikā, esot informatīvas brošūras un reklāma LR2. Tiesa, arī otrdienās un ceturtdienās radio "PIK" ēterā esot dzirdami stundu gari raidījumi par šīs akcijas norisi.

Konkrētas izmaksas, kas paredzētas reklāmas izdevumu segšanai, viņa nevarēja minēt, taču norādīja, ka nauda nākot no organizācijai saziedotajiem līdzekļiem. Jautāta par to, kurš izlēma, ka nepieciešama reklāma LR2, Goldina saka, ka „tas bija mūsu organizācijas kopīgs lēmums".

Kā LR2 mājaslapā par radio vēsturi raksta muzikoloģe un radio darbiniece Daiga Mazvērsīte, "pašlaik LR2, būdams sabiedriskais radio, var lepoties ar lielāku klausītāju skaitu, nekā daža laba ilggadīga komercstacija".

Kā zināms, parakstu vākšana par grozījumu iesniegšanu Satversmē, lai varētu mainīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu, beigsies 30.novembrī. Trīs nedēļās jau savākta puse no nepieciešamā parakstu daudzuma - 78 279.

Svarīgākais