Lems par VID ģenerāldirektora posteni

Šodien ārkārtas sēdē valdība lems par Valsts ieņēmu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja iecelšanu. Piektdien koalīcijas partneru iebildumu dēļ jautājuma izskatīšana tika atlikta.

Kā jau ziņots, finanšu ministrs Einars Repše (JL) no VID vadītāja amata ir atstādinājis Dzintaru Jakānu un par viņa aizvietotāju virza VID ģenerāldirektora pirmo vietnieci, Galvenās nodokļu pārvaldes direktori Neliju Jezdakovu.

Piektdien valdības ārkārtas sēdē Repše aptuveni pusstundu kolēģiem skaidroja iemeslus, kāpēc nolēmis atstādināt Jakānu no amata, tomēr tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) un vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) iebilda pret šī jautājuma skatīšanu piektdien, jo viņi vēloties uzklausīt paša Jakāna skaidrojumus. Turklāt pienākumu izpildītāja iecelšana neesot steidzama, jo ir piektdienas vakars, bet VID piektdienās nestrādā.

Finanšu ministrija (FM) uzskata, ka, atstādinot VID ģenerāldirektoru Jakānu no pienākumu pildīšanas, dienesta reorganizācijas process netiks kavēts, bet tieši otrādi - tas tiks sekmēts. Finanšu ministrs atstādinājis Jakānu no amata tieši tādēļ, ka Jakāns esot kavējis VID reorganizācijas procesu kopumā.

Saskaņā ar paša Jakāna 10.septembrī iesniegtiem dokumentiem finanšu ministram par VID struktūras ieviešanas laika grafiku bija norādīts, ka pretendentu atlase uz ģenerāldirektora vietnieka un Nodokļu uzskaites un piedziņas pārvaldes direktora amata vietu tiks uzsākta, sākot ar 10.septembri, savukārt atlase uz ģenerāldirektora vietnieka un Muitas pārvaldes direktora amata vietu tiks uzsākta, sākot ar 6.oktobri.

Neskatoties uz to, ka pats Jakāns bija iesniedzis ministram šādu VID struktūras ieviešanas laika grafiku, turklāt bija divi ministra rīkojumi nekavējoties veikt visas darbības, lai izsludinātu konkursus uz VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem, tas netika izdarīts.

"Vēlos uzsvērt, ka Jakāna kunga ceturtdien masu medijiem izplatītais paziņojums, kurā viņš aicina dienesta darbiniekus būt vērīgiem savā turpmākajā darbībā, saņemot rezolūcijas un uzdevumus no finanšu ministra, kā arī izvērtēt to tiesisko pamatotību, apliecina, ka viņš nav gatavs sadarboties ar finanšu ministru, īstenojot VID reorganizāciju, tādējādi Jakāns ne tikai pats nepilda ministra rīkojumus, bet aicina to darīt arī citus VID darbiniekus," norādīja FM pārstāvji.

Finanšu ministrs sadarbībā ar VID vadību turpināšot strādāt pie VID reorganizācijas, lai tās rezultātā panāktu, ka VID lielāku vērību pievērš lielajiem nodokļu maksātājiem, bet mazie uzņēmumi tiktu atslogoti no pārmērīgā auditēšanas sloga. Turklāt VID jāveicina apkalpošanas serviss, kas būtu orientēts uz klientu, nodrošinot pilnvērtīgākas konsultācijas nodokļu maksātājiem, tādējādi ieguvēji būtu visi nodokļu maksātāji.

LETA jau ziņoja, ka Repše 22.oktobrī ierosināja disciplinārlietu pret Jakānu par viņa rīkojumu nepildīšanu un atstādināja viņu no amata. Jakāns 15.oktobrī bija parakstījis virkni rīkojumu, tostarp par vairāku VID amatpersonu iecelšanu struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku posteņos, tostarp par Vladimira Vaškeviča iecelšanu.

Šāds lēmums pieņemts, jo Jakāns uzdotajā laikā "apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus".

Svarīgākais