Darbu uzsāks devītais Latvijas EP deputāts

© Scanpix/AFP

Noslēgusies protokola ratifikācija par papildus 18 Eiropas Parlamenta deputātiem - tai skaitā devīto Latvijas EP deputātu, kā to paredz Lisabonas līgums par izmaiņām EP deputātu skaitā.

ES dalībvalstis uzsāka ratifikācijas procesu nacionālā līmenī 2010.gada septembrī, sekojot 2010.gada jūnijā apstiprinātajiem nacionālo valdību lēmumam pieņemt priekšlikumu par EP deputātu skaita izmaiņām. Beļģija bija pēdējā valsts, kura protokolu ratificēja.

Visi ratifikācijas protokoli šobrīd tiek apkopoti Romā, kur tika parakstīta līguma gala versija. 18 jaunie deputāti varēs uzsāk darbu EP no nākamā mēneša pirmā datuma, kad protokolu apkopošanas process būs pabeigts. Piemēram, ja visi protokoli Romā tiks apkopoti līdz šī gada novembra beigām, jaunie deputāti savu darbu varēs uzsākt 1.decembrī.

Papildu deputātu vietas EP pienākas Spānijai - 4 deputātu vietas, Austrijai, Francijai un Zviedrijai — katrai pa divām, un Bulgārijai, Itālijai, Latvijai, Maltai, Nīderlandei, Polijai, Slovēnijai un Apvienotajai Karalistei — katrai pa vienai deputāta vietai.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais