Gaidāmi izšķiroši lēmumi par nākamā gada valsts budžetu

Šodien tiks pieņemti izšķiroši lēmumi par nākamā gada valsts budžetu pirms tā virzīšanas izskatīšanai Saeimā.

Jau plkst.8 ir sākusies Nacionālās Trīspusējās padomes sēde (NTSP), kurā valdība un sociālie partneri runās par valsts budžetu.

Kā jauz ziņots, valdība pagājušajā nedēļā vairākās ārkārtas sēdēs akceptēja visus nākamā gada valsts budžetu pavadošos likumprojektus, kas tiks virzīti izskatīšanai Saeimā.

Jau iepriekš Ministru kabinets panāca nepieciešamās vienošanās par nākamā gada valsts budžetu un galvenajiem izdevumu samazināšanas un ieņēmumu palielināšanas virzieniem.

Pasākumi nodrošināšot nākamā gada budžeta deficīta samazināšanu par 500 miljoniem latu, kā to nosaka vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Valdības akceptētie fiskālās konsolidācijas pasākumi ietver gan valsts budžeta izdevumu samazināšanu par aptuveni 305 miljoniem latu, gan ieņēmumu palielināšanu par aptuveni 185 miljoniem latu caur nodokļu politikas izmaiņām, kā arī nenodokļu ieņēmumu palielināšanu par 18 miljoniem latu.

Tādējādi valsts kopbudžeta ieņēmumi tiek plānoti 3,73 miljardu latu apmērā, savukārt izdevumi tiek plānoti 4,33 miljardu latu apmērā jeb par aptuveni 600 miljoniem latu lielāki.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,8% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Tiek plānots, ka budžeta projekts Saeimā tiks iesniegts līdz 28.oktobrim.

Svarīgākais