Māris Riekstiņš piedalīsies ES ārējo attiecību padomes sanāksmē Luksemburgā

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš 26.-27. oktobrī piedalīsies Luksemburgā notiekošajā Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksmē.

Vispārējo lietu sesijā plānota diskusija par gatavošanos 29.-30.oktobra Eiropadomes sanāksmei. Oktobra Eiropadomē notiks debates par institucionāliem jautājumiem, ekonomikas, finanšu situāciju un nodarbinātību, ES Stratēģiju Baltijas jūras reģionam, gatavošanos Kopenhāgenas klimata pārmaiņu konferencei, nelegālās imigrācijas jautājumiem un Afganistānu un Pakistānu. Vispārējo lietu sesijā plānota arī Padomes secinājumu pieņemšana par ES Stratēģiju Baltijas jūras reģionam.

Ārējo attiecību sesijā tiek plānota ministru diskusija par aktuālo situāciju Afganistānā, gatavojoties Afganistānas prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai šī gada 7. novembrī, kā arī par aktualitātēm Pakistānā. Plānota Padomes secinājumu par Afganistānu un Pakistānu, kā arī ES Rīcības plāna par iesaistes Afganistānā un Pakistānā stiprināšanu pieņemšana.

Ministri plāno apspriest aktuālo situāciju Bosnijā un Hercegovinā, īpaši pievēršot uzmanību Augstā pārstāvja biroja iespējamai slēgšanai un pārejai uz ES Īpašā pārstāvja biroju.

26. – 27. oktobra VLĀAP paredzēts skatīt Tuvo Austrumu miera procesa jautājumu, paredzēta ministru diskusija par aktuālo situāciju un Augstā pārstāvja Haviera Solanas ziņojumu.

VLĀAP darba kārtībā ir iekļauta arī ministru diskusija par Šrilanku, lai apspriestu humāno situāciju valstī pēc pilsoņu kara noslēguma maijā. VLĀAP sanāksmē plānots pieņemt secinājumus par Šrilanku.

Eiropas Savienības ārlietu ministru Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksme notiek reizi mēnesī un to vada ES prezidējošās valsts ārlietu ministrs.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.